UN: Pandemija će povećati rizik od trgovine narkoticima
25.06.2020 Beč

UN: Pandemija će povećati rizik od trgovine narkoticima

UN: Pandemija će povećati rizik od trgovine narkoticima Foto: Beta/MUP Srbije
Pandemija koronavirusa povećaće rizik od trgovine narkoticima, ocenila je danas agencija UN protiv droga i kriminala (UNODC).


U izveštaju se porede posledice pandemije koronavirusa po tržište narkotika sa situacijom tokom finansijske krize 2008.

Siromašni i ugroženi bi, zbog povećanja nezaposlenosti i nedostatka ekonomskih mogućnosti, mogli da se okrenu "nezakonitim aktivnostima vezanim za droge - bilo da je reč o proizvodnji ili transportu", navodi UNODC.

Izvršna direktorka UNODC Gada Vali je ocenila da pandemija koronavirusa i usporavanje ekonomije "prete da pogoršaju opasnosti od droga, dok su zdravstveni i socijalni sistemi na ivici, a države imaju problem da se sa time izbore".

Ta agencija UN takođe strahuje da će vlade smanjiti budžete namenjene za prevenciju i brigu o konzumentima narkotika, ali i za finansiranje međunarodne borbe protiv trgovine narkoticima.

UNODC zato poziva države da "pokažu veću solidarnost i da podrže posebno zemlje u razvoju u borbi protiv trgovine".

Zatvaranje granica i ostale restriktivne mere zbog pandemije izazvale su nestašice na tržištu narkotika, ali i povećanje cena i smanjenje čistoće supstanci, dodaje se u izveštaju.

Šverceri narkotika, čini se, više zavise od pomorskih puteva, posebno za transport kokaina iz Latinske Amerike ka Evropi. Korišćenje darkneta, koji korisnicima pruža potpunu anonimnost, kao i slanje droge putem pošte takođe bi moglo da postane učestalije.

Prema izveštaju koji analizira podatke do početka 2019. pokazuje povećanje konzumiranja narkotika, posebno u zemljama u razvoju. Oko 269 miliona ljudi je konzumiralo narkotike u 2018. što je za 30 odsto više nego 2009. kada je više od 35 miliona korisnika imalo zdravstvene probleme.

Kanabis je 2018. bila najkorišćenija supstanca u svetu sa oko 192 miliona konzumenata. Opioidi, međutim, ostaju najštetniji u poslednjih 10 godina, sa povećanjem smrtnosti od 71 odsto vezano za njihovu upotrebu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side