10.03.2017 Ženeva

UN optužile turske snage za kršenje ljudskih prava na jugoistoku Turske

UN optužile turske snage za kršenje ljudskih prava na jugoistoku Turske Ilustracija / Foto: Beta, AP
Ujedinjene nacije (UN) optužile su danas turske snage za teško kršenje ljudskih prava tokom nemira na jugoistoku Turske, gde je za manje od 18 meseci 2.000 ljudi izgubilo život.

Više od 335.000 ljudi, većinom Kurda, raseljeno je između jula 2015. i decembra 2016, navedeno je u novom izveštaju UN.

Satelitski snimci pokazali su razaranja više stotina zgrada, preneo je Bi-Bi-Si (BBC), dok je agencija AP navela da je u operacijama bezbednosnih snaga uništeno skoro 1.800 zgrada.

Prekid vatre između turske vojske i snaga Radničke partije Kurdistana (PKK) propao je u julu prošle godine posle nove eskalacije sukoba, a turske vlasti su u decembru iste godine uvele policijski čas u oblasti Sur, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

U izveštaju UN se navodi da je u tom periodu zabeleženo hiljade ubistava, nestalih osoba i slučajeva mučenja, i drugih oblika kršenja ljudskih prava.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein kritikovao je Vladu Turske, navodeći da je "posebno zabrinut zbog izveštaja da nijedna verodostojna istraga nije sprovedena".

On je takođe ukazao na "kompleksne izazove" sa kojima se Turska suočila posle neuspelog puča u julu.

Izveštaj UN objavljen na 25 strana obuhvata javne, ali i poverljive izvore podataka i satelitske snimke, pošto Vlada Turske nije omogućila istražiteljima da pristupe oblastima u kojima su sprovedene operacije protiv PKK.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw