Umro Džozef Loueri, legendarni američki aktivista za građanska prava
28.03.2020 Vašington

Umro Džozef Loueri, legendarni američki aktivista za građanska prava

Umro Džozef Loueri, legendarni američki aktivista za građanska prava Foto: Beta / AP
Harizmatični Džozef Loueri, koji je zajedno sa Martinom Luterom Kingom suosnivač Konferencije baptističkih crkava juga i veteran borbe za građanska prava u SAD umro je u 99. godini, saopštila je njegova porodica.

Umro je sinoć u krugu porodice svojoj kući u Atlanti i njegova smrt nema veze sa epidemijom korona virusa, navodi se u saopštenju.

Borio se da okonča segregaciju i doživeo je da vidi izbor prvog crnog predsednika u SAD.

Više od četiri decenije posle smrti svog priajtelja i ikone borbe za građanska prava  Martina Lutera Kinga mlađeg, strasni propovednik iz Alabame bio je na čelu borbe za jedanakost, sa nezaboravnim načinom obraćanja koje se moglo takmičiti sa Kingovim, i često je bilo još više nepredvidljivo, prenosi AP.

Rođen je u Hantsvilu u južnoj američkoj državi Alabami. Govorio je 2009. na inauguraciji Baraka Obame, prvog crnog predsednika SAD i 2006. na sahrani Korete Skot King, udovice Martina Lutera Kinga. Obama mu je iste godine kada je inaugurisan, 2009, dodelio medalju slobode, najviše civilno odličje u SAD.

"Govorio je glasno, govorio je snažno i nikad nije odustajao. Demonstrirao je širom Amerike", odao mu je počast član Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Luis.

Najveća organizacija za odbranu američkih crnaca Nacionalna asocijacija za unapređenje položaja obojenih osoba (NAACP) nazvala je Louerija "doajenom" građanskih prava, u znak priznanja za njegovu višedecenijsku borbu protiv rasne diskriminacije zbog koje je više puta hapšen.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side