Ulazak u Italiju uz samoizolaciju od 14 dana
01.07.2020 Beograd

Ulazak u Italiju uz samoizolaciju od 14 dana

Ulazak u Italiju uz samoizolaciju od 14 dana Foto: Beta, AP / Martin Meissner
Državljani Srbije od danas mogu da ulaze u Italiju bez restrikcija, ali i dalje važi obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana po ulasku u tu zemlju, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.

Na osnovu preporuka Saveta EU odobrenih 30. juna, ministar zdravlja Italije Roberto Speranca ( Speranza) usvojio je početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru, navodi se u saopštenju.

Mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj "zelenoj listi", koju je juče odobrio Brisel i kojom je obuhvaćena i Srbija. One stupaju na snagu danas, a biće ponovo razmotrene za 14 dana.

Za ulazak u Italiju biće potrebno popuniti formular koji će, uz sve druge korisne informacije, uskoro biti dostupan kako na sajtu Ambasade tako i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana ne važi za izuzetke navedene u okviru rubrike FAQ (Često postavljana pitanja) na sajtu Ambasade i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Savet EU je juče usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su i Srbija i Crna Gora, ali te preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Nemačka nije prihvatila kompletnu listu koju je usaglasio Savet EU i od danas je otvorila je granice za 11 zemalja među kojima nije Srbija.

Austrija je danas objavila upozorenje za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koje nisu deo EU zbog širenja virusa korona. Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da su upozorenjem obuhvaćene Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija.

Češka je takođe suzila spisak zemalja čijim građanima EU otvara granice, ali je na njemu ostao Zapadni Balkan.

Hrvatska je juče najavila da na spisak zemalja prema kojima EU od 1. jula otvara granice i među kojima su Srbija i Crna Gora, dodaje i BiH.

Za državlajne Srbije granicu je još ranije otovrila Grčka.

Preporuke koje je juče usvojio Savet EU, kako je saopšteno, temelje se na procenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dve nedelje, a u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primeniti postupak "brzog odlučivanja".

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude "blizu ili ispod proseka EU" na dan 15. juna kada je prosečan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju ,uključujući testiranje, praćenje kontakata i izveštavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side