Ukrajina pozvala jevrejske hodočasnike blokirane na granici da se vrate kući
17.09.2020 Kijev

Ukrajina pozvala jevrejske hodočasnike blokirane na granici da se vrate kući

Ukrajina pozvala jevrejske hodočasnike blokirane na granici da se vrate kući Foto: Beta/Tut.By via AP
Ukrajina je danas oštro upozorila jevrejske hodočasnike koji su danima blokirani na njenoj granici da im neće dozvoliti ulaz u zemlju zbog restrikcija korona virusa.Ukrajinske vlasti saopštile su da se oko 2.000 ljudi skupilo na granci sa Belorusijom u nadi da će moći da je pređu i stignu do ukrajinskog grada Umana da posete grob rabina Nahmana iz Breslava koji je umro 1810.

Hiljade ultraortodoksnih Jevreja posećuje taj grad svakog septembra za jevrejsku Novu godinu Roš Hašana. Ona se ove godine slavi od 18. do 20 septembra i neki hodočasnici su uspeli da uđu u Uman pre nego što je Ukrajina zatvorila granice krajem avgusta zbog skoka infekcija korona virusa.

Hiljade drugih krenulo je na put preko Belorusije koja ne zabranjuje ulaz strancima.

Zvaničnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Mihailo Apostol danas je potvrdio da hodočasnicima neće biti dozvoljeno da pređu granicu.

"Ukrajina je zatvorila granice za strance i neće biti napravljeni izuzeci za hasidske hodočasnike. Postaje hladnije i predlažemo da odu nazad u Belorusiju, kupe karte i vrate se kući", rekao je on.

Izraelski ministar za visoko obrazovanje Zeev Elkin danas je u tviter poruci napisao da su propali napori da se pomogne hodočasnicima da uđu u Ukrajinu i pozvao ih da se vrate u Izrael.

Hiljade hodočasnika provelo je više dana na ničijoj zemlji između Belorusije i Ukrajine, spavajući u šatorima ili na zemlji, dok se Ukrajina i Belorusija prepucavaju oko blokade.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side