Ukinuto vanredno stanje u većem delu Japana
14.05.2020 Tokio

Ukinuto vanredno stanje u većem delu Japana

Ukinuto vanredno stanje u većem delu Japana Foto: AP/ Koji Sasahara
Premijer Šinzo Abe objavio je danas ukidanje vanrednog stanja u većini japanskih prerfektura, uvedenog početkom aprila zbog pandemije koronavirusa, ali je ono i dalje snazi u velikim gradovima poput Tokija i Osake.


"Odlučili smo danas da ukinemo vanredno stanje u 39 prefektura" - od 47 koliko ih ima u Japanu, izjavio je na konferenciji za novinare premijer Abe i dodao da se želi da do 31. maja bude ukinuto vanredno stanje i u ostalim regionima ako to bude moguće.

Prema jučerašnjim podacima, samo 55 novozaraženih koronavirusom registrovano je u Japanu, a od tog broja je 10 inficiranih u Tokiju.

Međutim, dnevno povećanje novozaraženih je i dalje u Osaki, kao i na ostrvu Hokaido gde vanredno stanje ostaje na snazi, dodao je japanski premijer.

"Pred nama je još dug put", upozorio je on i zatražio od stanovnika da se uzdrže od izlazaka napolje i odlaska u druge regione zemlje.

U Japanu je od početka pandemije registrovano 16.000 zaraženih koronavirusom i 687 umrlih.

Vanredno stanje u Japanu, za razliku od ostalih zemalja, ne podrazumeva obaveznu izolaciju, već je omogućilo regionalnim vlastima da stanovništvu preporuče ostanak kod kuće, a za one koji to ne poštuju nisu predviđene kazne.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja