01.01.2012 Amsterdam

Ukidanje džoint turizma u Holandiji

Ukidanje džoint turizma u Holandiji
Holandija će u 2012. godini dodatno zaoštriti do skora vrlo liberalne propise o 'lakim drogama'. Uskoro stranci neće moći legalno da puše marihuanu ili hašiš u kafićima.

Prema novim propisima legalna prodaja kanabisa i hašiša strancima po holandskim kafićima će biti zabranjena - prvo od maja 2012, u tri provnicije na jugu zemlje u kojima je narko turizam najzastupljeniji, a od januara 2013. i u čitavoj Holandiji.

Holandske vlasti žele da postrože politiku na ovom sektoru zbog veze između droge i kriminalnih grupa i brige za zdravlje otkad su se na tržištu pojavile moćnije vrste kanabisa.

Ivo Opstelten, ministar za bezbednost i pravdu Holandije, napominje da će novim propisima upotreba droge od strane domaćih maloletnika biti obeshrabrivana. 

Između ostalog, od 2014. biće zabranjeno da se kafić nalazi u prečniku od 350 metara od škole.

Osim toga, prodaja kanabisa po kafićima će biti ograničena i za ostale lokalne žitelje - svi oni će da bi u takvom mestu kupili marihuanu morati da budu prijavljeni kao njegovi "članovi".

Vlada Holandije je u oktobru iznela i plan o zabrani prodaje jačih formi kanabisa, kao što je "skank" i da takva sredstva više ne budu tretirana kao lake, nego kao teške droge, u grupi sa heroinom i kokainom. 

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side