23.12.2011 Budimpešta

Privođen bivši premijer Mađarske

Privođen bivši premijer Mađarske
Mađarska policija na kratko je danas privela bivšeg premijera Ferenca Đurčanjija kao i više poslanika iz redova opozicionih socijalista i zelenih (LMP) tokom demonstracija u Budimpešti protiv vladine politike.

Đurčanji, koji je sada nezavisni poslanik i predsednik Demokratske koalicije (DK) priveden je sa ostalim opozicionim poslanicima i njihovim simpatizerima tokom demonstracija u organizaciji zelenih. Među privedenima je i lider socijalista Atila Mesterhazi.

Iako se okupilo 100-ak ljudi, oni su uspeli da naprave lanac i blokiraju ulaz na parking mađarskog parlamenta, javlja izveštač agencije Frans pres.

Oni su nakon sat vremena u policiji pušteni na slobodu i protiv njih nije pokrenuta istraga.

Poslanici i simpatizeri opozicionog LMP-a organizovali su današnje demonstracije ispred parlamenta protiv vlade konzervativnog premijera Viktora Orbana u nastojanju da blokiraju usvajanje više zakona koje smatraju antidemokratskim.

"Fides će zacementirati svoju vlast 23. decembra, dan pred Božić. Vlada će progurati zakone od kojih je svaki opasnost po demokratiju", rekla je portparolka LMP-a Ana Kovač agenciji Frans pres.

Parlament u kojem Fides ima dvotrećinsku većinu raspravlja o više zakona uključujući izborni zakon i zakon o finansijskoj stabilnosti.

Fides takođe očekuje usvajanje zakona kojim će vlada imati veći uticaj na centralnu banku, jedinu instituciju koja je sada nezavisna.

autor: AM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side