UAE osudili plan Izraela za aneksiju delova Zapadne obale
01.06.2020 Beograd

UAE osudili plan Izraela za aneksiju delova Zapadne obale

UAE osudili plan Izraela za aneksiju delova Zapadne obale Foto: AP/Ronen Zvulun
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su danas pozvali Izrael da ne anektira delove okupirane Zapadne obale što je najavio i time se pridružili nizu arapskih zemalja koje su osudile taj očekivani izraelski potez.


Državni ministar za spoljne poslove UAE Anvar Gargaš je saopštio da će "svaki jednostrani potez Izraela biti ozbiljna prepreka za mirovni proces" i da bi aneksija "predstavljala odbijanje međunarodnog i arapskog konsenzusa o stabilnosti i miru".

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nagovestio da će u julu, u skladu s "bliskoistočnim mirovnim planom" predsednika SAD Donalda Trampa, početi aneksiju delova Zapadne obale, uključujući stratešku dolinu Jordana i desetine jevrejskih naselja.

Trampov plan predviđa da jedna trećina Zapadne obale koju je Izrael okupirao u ratu 1967. godine, ostane pod stalnom kontrolom Izraela, a da se Plestincima garantuje autonomija na ostatku te teritorije.

Palestinci koji bi da čitava Zapadna obala bude deo njihove buduće nezavisne države, odbacili su Trampov plan, ocenivši da nepravedno favorizuje izrael. Oni su uz to rekli da ih više ne obavezuju sporazumi s Izraelom, i obustavili saradnju službi bezbednosti.

Plan aneksije su oštro kritikovali neki od najbližih saveznika Izraela koji su rekli da će "jednostrano iscrtavanje mape Bliskog istoka" uništiti preostale nade za osnivanje palestinske države i postizanje mirovnog sporazuma po "modelu dve države" - stvaranjem nezavisne Palestine uz Izrael.

Saudijska Arabija je nedavno osudila plan Izraela o aneksiji, kao i Jordan i Egipat - jedine dve arapske zemlje koje su zvanično sklopile mirovni sporazum s Izraelom.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side