20.10.2017 | 11:15h ► 22:24h Barselona

Španski kralj: Katalonija je suštinski deo Španije 21. veka

Španski kralj: Katalonija je suštinski deo Španije 21. veka Foto: Beta, AP
Španski kralj Felipe Šesti osudio je večeras "neprihvatljiv pokušaj secesije" Katalonije koja je, kako je naveo, "suštinski deo" Španije 21. veka.

"Španija se suočava s neprihvatljivim pokušajem secesije dela svoje nacionalne teritorije a s tim će se suočiti uz pomoć legitimnih, demokratskih institucija uz poštovanje Ustava", rekao je Felipe Šesti na ceremoniji dodele nagrade Princeze od Asturije Evropskoj uniji.

Španski kralj, koji do sada nije direktno pominjao pokušaj otcepljenja Katalonije, u govoru održanom u Ovijedu na severu zemlje, pomenuo je put izgradnje demokratije u Španiji posle ditatorskog režima Franciska Franka (1939-1975), preneo je Frans pres.

"Ne želimo da odustanemo od onoga što smo zajedno gradili", rekao je španski kralj u prisustvu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

Felipe Šesti, koji je zvanično šef države, retko govori o politici i to je drugi put da direktno pominje krizu izmedju centralnih vlasti Madrida i Katalonije posle referenduma o nezavisnosti održanog 1. oktobra.

 

U znak protesta Katalonci podižu novac iz banaka

Klijenti banaka u Kataloniji podižu novac iz finansijskih institucija koje su preselile svoja sedišta na druge lokacije u Španiji u jeku krize posle referenduma o nezavisnosti. Grupa koja okuplja pokrete za nezavisnost Katalonije, pozvala je sinoć svoje pristalice da povuku novac iz banaka i tako izvrše pritisak na te institucije.

Desetine ljudi čekaju u redovima ispred filijala banke Kaiša u centru Barselone.

Većina podiže po 150 ili 160 evra iz bankomata. Iznos je simboličan budući da prema članu 155 Ustava Španije vlada može da suspenduje autonomiju Katalonije.

Madrid je juče saopštio da će preduzeti korake ka oduzimanju autonomije Kataloniji pošto je katalonski vođa Karles Pućdemon zapretio da će zvanično proglasiti nezavisnost ako centralne vlasti nastave s "represijom".

Dve velike katalonske banke, Kaiša i Sabadelj, preselile su sedišta van Katalonije.

 

Rahoj: Katalonski separatisti podrivaju osnovne principe EU

Španski premijer Marjano Rahoj izjavio je da će njegova vlada sutra saopštiti konkretne mere za oduzimanje autonomije Katalonije nakon što je postignut dogovor s glavnim opozicionim partijama.

Rahoj je danas odbio da potvrdi tvrdnje opozicione Socijalističke partije da dogovor uključuje i održavanje regionalnih izbora u Kataloniji u januaru, navodi agencija AP.

Vlada u Madridu postigla je juče dogovor s glavnim opozicionim strankama, među kojima je i partija Građani, o politici prema Kataloniji.

Španski premijer najavio je da će preduzeti korake ka oduzimanju autonomije Kataloniji posle dobijanja pisma katalonskog vođe Karlesa Pućdemona u kome je zapretio da će zvanično proglasiti nezavisnost tog regiona ako centralne vlasti nastave s "represijom".

"Imamo dvostruki cilj: Povratak zakonitosti i oporavak normalnog funkcionisanja institucija", kazao je Rahoj.

Dodao je da separatisti u Kataloniji rade protiv osnovnih principa Evropske unije.

On je naveo da je o Kataloniji raspravljano na marginama Samita EU u Briselu zbog, kako je naveo, krize u unutrašnjim pitanjima Španije, ali da evropski zvaničnici dele njegovu zabrinutost da separatisti rade protiv vladavine prava i demokratije.

Španski premijer održaće poseban sastanak vlade u subotu da pokrene proces oduzimanja dela ili svih ovlašćenja od Katalonije. Mere koje vlada namerava da primeni su u okviru člana 155 španskog Ustava iz 1978. godine, koji do sada nikad nije primenjen od ponovnog uspostavljanja demokratije u zemlji posle diktature generala Franciska Franka.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side