U Zagrebu paralelni protesti za i protiv vojnog roka
11.02.2017 Zagreb

U Zagrebu paralelni protesti za i protiv vojnog roka

U Zagrebu paralelni protesti za i protiv vojnog roka Foto: Beta/Hina/Zvonimir Kuhtic
U Zagrebu su danas održana dva manja protesta, od kojih je jedan bio za, a drugi protiv mogućeg vraćanje obaveznog vojnog roka.

Skupove je obezbeđivala policija, koja je postavila i kordon, a završeni su bez incidenata.

Skup podrške okupio je 50-tak pristalica vojnog roka u organizaciji udruženja ratnih veterana iz Đurđevca i održan je ispred zgrade Ministarstva odbrane, dok se protestu protiv vojnog roka u obližnjem parku, u organizaciji Radničke fronte, odazvalo stotinjak građana.

Organizator protesta podrške uvođenju vojnog roka Dražen Šemovčanin rekao je da smatra da je vojni rok dobar za mladiće i devojke, jer su "vrednosti koje se mogu steći na vojnoj obuci korisne". On se takođe založio da vojni rok traje najmanje tri meseca, jer je najavljeni od mesec dana prekratak za obuku.

S druge strane, okupljeni na protestu protiv vojnog roka istakli su da žele da se novac troši na reformu obrazovanja, a ne na militarizaciju društva, jer je Hrvatskoj dovoljna profesionalna vojska.

"U zemlji s 45 odsto mladih nezaposlenih, s autobusima punim iseljenika prema Nemačkoj i ulicama punima kopača smeća, vlasti sebi krajnje cinično povećavaju plate,s provode poreznu reformu koja koristi najbogatijima i bankama, a nezaposlenim i besperspektivnim mladima poručuju da su njima namenili - obavezni vojni rok. Recimo NE takvoj besramnoj politici", istaknuto je pozivu na protest koji je okupio stotinjak građana.

Okupljeni su nosili brojne transpranete, među kojima su se isticali "Nećemo ginuti za tajkune i političare", "Dete se odgaja u roditeljskom domu, a ne u kasarni!", "Gradite tvornice, a ne kasarne!", „Radnik,,a ne ratnik!“. Na jednom od transparenata bila je fotografija premijera Andreja Plenkovića uz natpis: "Nije išao u vojsku, uvodi vojni rok".

Mediji su nedavno objavili da se planira vraćanje obaveznog služenja vojnog roka koje je u Hrvatskoj zamrznuto 2008. godine. Premijer Andrej Plenković je rekao da hrvatski narod voli Hrvatsku vojsku, a da se idejom o ponovnom služenju vojnog roka želi "popularizovati"“ vojska kod mladih i da se učini "atraktivnom mladim ljudima i novim generacijama koje se ne sećaju vremena Domovinskog rata".

Ministar odbrane Damir Krstičević rekao je da je reč o "osnovnom vojnom osposobljavanju", a ne vojnom roku, i da bi ono trajalo tri ili četiri sedmice.

U jeku rasprave o vraćanju vojnog roka Plenković je potvrdio da je oslobođen vojske zbog urođene anemije, ali da ta bolest ne utiče na obavljanje premijerske funkcije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side