24.06.2018 | 10:30h ► 23:00h Ankara

Erdogan proglasio pobedu na izborima

Erdogan proglasio pobedu na izborima Foto: Beta, AP
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu u prvom krugu na predsedničkim izborima.

Na izborima je, prema još nezvaničnim rezultatima, osvojio novi mandat, ali ovoga puta sa izvršnim ovlašćenjima.

"Nacija mi je poverila odovornost predsedavanja i izvršne dužnosti", rekao je 64-godišnji Erdogan u govoru iz Istanbula, koji je prenosila televizija.

On je proglasio i pobedu Narodnog saveza, izborne koalicije njegove Stranke pravde i razvoja i male Stranke nacionalnog pokreta (MHP) na parlamentarnim izborima, navodeći da imaju parlamentarnu većinu u skupštini od 600 poslaničkih mesta, prenosi AP.

"Nadam se da niko neće pokušati da baci senku na rezultate i naudi demokratiji, kako bi sakrio svoj sopstveni neuspeh", rekao je Erdogan.

Portparol glavne opozicione Narodne republikanske partije Bilent Tezdžan, naime, tvrdi da je prerano proglasiti pobedu Erdogana na predsedničkim izborima jer, kao navodi, glasovi iz najvećih gradova još nisu prebrojani. Tezdžan je na konferenciji za novinare, pozivajući se na podatke te partije, rekao da će biti drugog kruga izbora, prenosi Rojters.

On tvrdi da je samo 39 odsto glasova prebrojano, a da je po tome Erdogan osvojio 51,7 odsto glasova na predsedničkim izborima. S druge strane, portparol turske vlade Bakir Bozdag rekao je da je Erdogan pobedio na predsedničkim izborima, nakon što su preliminarni rezultati pokazali da on vodi, posle više od 95 odsto prebrojanih glasova. Bozdag je na svom nalogu na Tviteru rekao da je turski narod izabrao Erdogana kao prvog predsednika Turske, koji će izvršna ovlasćenja prema novom sistemu. Prema tom sistemu, ukida se funkcija premijera.

Preliminarni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, na osnovu oko 90 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) ubedljivo vode u izbornoj trci.

Na predsedničkim izborima Erdogan je osvojio 52,8 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 95,1 odsto prebrojanih glasova, prenosi Rojters pozivajući se na turske medije. Kada je reč o rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 42,68 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 95,2 odsto prebrojanih glasova. Glavna opoziciona, Narodna republikanska partija, osvojila je 22,55 odsto glasova, dok je saveznik Erdoganove partije Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila je 11,28 odsto glasova, navode mediji.

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,94 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzusa od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

 

Turska opozicija prijavila nepravilnosti na izborima, Erdogan zadovoljan tokom glasanja

Glavna turska opoziciona stranka Republikanska narodna partija (CHP) osudila je danas pokušaje prevara na predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Turskoj, dok je predsednik Redžep Tajip Erdogan posle glasanja ocenio izbore kao "demokratsku revoluciju".

"Stiglo je mnoštvo prijava" posebno na jugoistoku zemlje, izjavio je portparol CHP-a Bulent Tekan novinarima u sedištu stranke u Ankari.

Tekan je naveo razne primere, među kojima i punjenje biračkih kutija glasačkim listićima sa zaokruženom vladajućom Strankom pravde i razvoja (AKP), prenela je agencija Frans pres.

Strahujući od nepravilnosti na izborima, posebno na jugoistoku gde većinsko stanovništvo predstavljaju Kurdi, mnoge nevladine organizacije i opozicione stranke uputile su posmatrače.

Portparol CHP-a je rekao da je na području bilo pretnji opozicionim posmatračima.

Glavna prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) prijavila je slične pokušaje prevara i zastrašivanja na jugoistoku Turske.

Erdogan, koji je danas glasao u Istanbulu, sa svoje strane je rekao da nema "ozbiljnih problema" na biračkim mestima.

Više od 56 miliona Turaka danas glasa za novog predsednika i novi sastav parlamenta. Posle izbora treba zvanično da stupi na snagu ustavna promena prema kojoj Turska prelazi u predsednički sistem vladanja, čime će šef države imati šira ovlaščenja.

Erdogan je rekao da izbori predstavljaju "demokratsku revoluciju" i dodao da je sa uvođenjem predsedničkog sistema, Turska "uložila napore da prevaziđe nivo savremene civilizacije".

Turski predsednik je rekao da je veliki odziv birača i da je već glasalo 50 odsto upisanih birača, što izborna komisija nije još zvanično potvrdila.

Agencija AP je prenela da je ispred glasačkog mesta u kojem je glasao Erdogan bilo okupljeno nekoliko desetina njegovih pristalica koji su skandirali njegovo ime.

 

Oko 181.000 glasačkih mesta u Turskoj otvoreno je u 8.00, po lokalnom vremenu.

Za predsednika Turske ima šest kandidata.

Ocenjuje se da će predsednik Redžep Tajip Erdogan imati mnogo teži posao nego što se nadao i da nije isključena čak ni mogućnost drugog kruga.

Glasanje bi moglo da dovede u pitanje i većinu vladajuće Partije pravde i razvoja na parlamentarnim izborima.

Nakon današnjih izbora na snagu će stupiti ustavne reforme prema kojima Turska prelazi na predsednički sistem vlasti.


 


Pred izbore u Turskoj šestoro uhapšenih zbog vređanja Erdogana na društvenim mrežama

Turske vlasti uhapsile su šest osoba zbog navodnog vređanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uoči juče održnog predizbornog mitinga, javila je danas državna agencija Anadolija.

Uhapšeni su na društvene mreže postavili snimke na kojima iznose uvrede na račun Erdogana.

Oni se optužuju za "vređanje državnih starešina".

Za vređanje predsednika u Turskoj je propisana kazna do četiri godine zatvora.

 

Erdogan na izborima u Turskoj dobio dvostruko više glasova od konkurenta

Redžep Tajip Erdogan sa 58,5 odsto osvojenih glasova vodi na predsedničkim izborima danas održanim u Turskoj, saopšteno je posle prebrojavanja jedne četvrtine glasačkih listića, prenela je agencija Anadolija.Erdoganu je za pobedu već u prvom krugu izbora potrebno više od 50 odsto glasova.

Njegov glavni protivkandidat za mesto šefa turske države, socijal-demokrata Muharem Inče je osvojio 27,13 odsto glasova.

Više od 56 miliona Turaka danas je na duplim prevremenim izborima glasalo za novog predsednika i za novi sastav parlamenta.

Posle izbora treba da stupi na snagu ustavna promena prema kojoj Turska uvodi predsednički sistem vladavine, uz šira ovlašćenja šefa države.

 

Erdogan vodi na predsedničkim izborima u Turskoj

Turski predsednik Reždep Tajip Erdogan vodi na današnjim predsedničkim izborima s 60,12 odsto glasova, nakon što je prebrojano oko 60 odsto glasačkih listića.

Njegov glavni protivkandidat, socijal-demokrata Muharem Inče je osvojio 25,59 odsto glasova, a bivša ministarka i potprdsednica Skupštine, nacionalistkinja Meral Aksener, koja je osnovala "Iji parti" (Dobru partiju), dobila je podršku 7,81 odsto birača, objavila je izborna komisija.

Na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Turskoj građani su glasali na 180.065 biračkih mesta koja su zatvorena u 17.00, prenela je turska agencija Anadolija.

Posle današnjih izbora na snagu će stupiti ustavne reforme prema kojima Turska prelazi na predsednički sistem vlasti.

Na osnovu prebrojavanja 59,05 odsto glasačkih listića, Erdoganova stranka Pravde i razvoja AKP osvojila je 45,27 odsto glasova, Republikanska narodna partija (ĆP) 20,8, a prokurdska i promanjinska Narodna demokratska stranka HDP 9,7 odsto glasova

Glavna turska opoziciona stranka ĆP je danas osudila pokušaje prevara na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj, dok je predsednik Redžep Tajip Erdogan posle glasanja ocenio izbore kao "demokratsku revoluciju".

 

Predsednički kandidat u Turskoj optužio državnu agenciju Anadolija za manipulaciju rezultatima

Predsednički kandidat na izborima u Turskoj Muharem Inče osporio je danas izborne rezultate koje je objavila turska državna novinska agencija koju je optužio za "manipulaciju".

Socijal-demokrata Muharem Inče koji je glavni protivkandidat predsednika Turske Režepa Tajipa Erdogana, naveo je na društvenoj mreži Tviter (Twitter) da je svega 37 odsto glasačkih listića prebrojano, nakon što je agencija Anadolija izvestila da je prebrojano 85 odsto.

On je pozvao posmatrače i članove stranaka da se "ne udaljavaju" od glasačkih kutija.

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) kritikovala je Muharema Inča, navodeći da "preti" novinskoj agenciji Anadolija.

Anadolija je prenela da Erdogan vodi na današnjim predsedničkim izborima u Turskoj s oko 53 odsto glasova, nakon što je prebrojano više od tri četvrtine glasačkih listića, a da je turska vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) dobila je na parlamentarnim izborima podršku 44,5 odsto birača.

Agencija je navela i da je Inče je osvojio 30,57 odsto glasova.Istovremeno, na osnovu prebrojanih 92 odsto glasačkih listića, Anadolija je objavila da je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) osvojila je 42,7 odsto glasova, Republikanska narodna partija (ĆP) 22,49 odsto, a prokurdska i promanjinska Narodna demokratska stranka (HDP) 10,92 odsto glasova.

 

Erdogan na izborima u Turskoj dobio dvostruko više glasova od konkurenta

Redžep Tajip Erdogan sa 58,5 odsto osvojenih glasova vodi na predsedničkim izborima danas održanim u Turskoj, saopšteno je posle prebrojavanja jedne četvrtine glasačkih listića, prenela je agencija Anadolija.Erdoganu je za pobedu već u prvom krugu izbora potrebno više od 50 odsto glasova.

Njegov glavni protivkandidat za mesto šefa turske države, socijal-demokrata Muharem Inče je osvojio 27,13 odsto glasova.

Više od 56 miliona Turaka danas je na duplim prevremenim izborima glasalo za novog predsednika i za novi sastav parlamenta.

Posle izbora treba da stupi na snagu ustavna promena prema kojoj Turska uvodi predsednički sistem vladavine, uz šira ovlašćenja šefa države.

 

Vučić čestitao Erdoganu: Srbija daje veliki značaj prijateljstvu sa Turskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu na današnjim izborima, rekavši da će Srbija "nastaviti da bude pouzdan partner Turskoj  i njenom liderstvu".Po još privremenim rezultatima nedeljnih izbora u Turskoj, Reždep Tajip Erdogan vodi na predsedničkim izborima s oko 53 odsto glasova od ukupno 90 odsto prebrojanih glasačkih listića, a njegova vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) dobila je na parlamentarnim izborima podršku 44,5 odsto birača.

"Srbija daje veliki značaj istinskom prijateljstvu sa Turskom i posvećena je negovanju dobrih i čvrstih međusobnih odnosa. Nastavićemo da budemo pouzdan partner Turskoj i njenom liderstvu, koje je spremno da štiti i brani vrednosti i principe u više nego izazovnim vremenima", rekao je Vučić u telefonskom razgovoru sa Erdoganom, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

"Ostvarili ste novu pobedu na putu napretka i blagostanja Turske i velike turske nacije i uveren sam da će odlučnost ostati zaštitni znak Vašeg liderstva u suočavanju sa budućim zadacima i izazovima", rekao je Vučić Ergodanu i poželeo mu uspeh u obavljanju odgovorne dužnosti, dodaje se u saopštenju.

 


Erdogan proglasio pobedu na izborima u Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu na današnjim prevremenim predsedničkim i poslaničkim izborima u Turskoj.Građani Turske glasali su danas na izborima na kojima se Erdogan borio za pobedu u prvom krugu, kao i za većinu u parlamentu za vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP).

"Nezvanični rezultati izbora su postali jasni. Prema njima... meni je narod poverio zadatak i dužnosti predsednika", rekao je Erdogan (64) u Istanbulu, prenela je agencija Frans pres.

Erdogan je dodao da je koalicija koju predvodi AKP osvojila većinu u parlamentu.

Agencija Anadolija je javila da je, na osnovu 96 odsto prebrojanih glasačkih listića, Erdogan dobio oko 53 odsto glasova na predsedničkim izborima, a da je njegov glavni protivkandidat, socijal-demokrata Muharem Inče dobio podršku 31 odsto birača.

Na osnovu prebrojanih 95 odsto glasačkih listića na parlamentarnim izborima, vladajuća stranka AKP u koaliciji s Partijom nacionalističke akcije (MHP) dobila parlamentarnu većinu.

Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) dobila je 11 odsto glasova i prešla izborni prag za ulazak u parlament.

Izlaznost na današnjim izborima u Turskoj bila je skoro 88 odsto, prenela je turska agencija Anadolija.

Posle današnjih izbora na snagu stupaju ustavne reforme prema kojima Turska prelazi na predsednički sistem vlasti, što omogućava predsedniku da, pored ostalog, formira vladu, imenuje ministre, potpredsednike, izdaje uredbe i uvodi vanredno stanje.

autor: VV/ AP izvor: Beta/ B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side