24.06.2018 | 17:38h ► 18:59h Pariz

U Turskoj je uhapšena delegacija francuskih komunista

U Turskoj je uhapšena delegacija francuskih komunista Foto: Pixabay
Tri člana delegacije francuske Komunističke partije, među kojima je poslanica gornjeg doma parlament, Senata, Kristin Prino, uhapšena su danas u Agri u Turskoj gde su bili upućeni kao posmatrači predsedničkih i parlamentarnih izbora koji se danas održavaju u toj zemlji.

"Turske vlasti žele da uguše svaki glas koji ih osuđuje za masovnu prevaru koja je u trenutno u toku. Oni na Tviteru prenose informaciju da su članovi naše delegacije lažni posmatrači, navodno došli da manipulišu izborima", navodi se u saopštenju francuskih komunista.

Dodaje se da su članovi partije uhapšeni kako bi im se onemogućila misija posmatrača.

Generalni sekretar Komunističke partije Pjer Loran izjavio je za radio Frans enfo (France Info) da su uhapšeni članovi u policijskoj stanici i dodao da ih je saslušao tužilac koji im je oduzeo pasoše i da se očekuje da će najverovatnije biti pušteni kada se zatvore birališta.

"Kristin Prino mi je javila da će do 17.00 po lokalnom vremenu biti u policijskoj stanici i da će posle biti poslati u hotel ali će imati i dalje policijski nadzor", rekla je predsednica komunista u gornjem domu francuskog parlamenta Elijan Asasi.

Turska agencija Anadolija prenela je da su pokrenute sudske procedure protiv deset stranaca optuženih za lažno predstavljanje da su međunarodni posmatrači izbora.

Među uhapšenima su pored Francuza i nemački i italijanski državljani.

Više od 56 miliona Turaka danas glasa za novog predsednika i novi sastav parlamenta. Posle izbora treba zvanično da stupi na snagu ustavna promena prema kojoj Turska prelazi u predsednički sistem vladanja, čime će šef države imati šira ovlašćenja. 

 

U Turskoj oslobođena privedena delegacija francuskih komunista

Troje članova delegacije Komunističke partije Francuske, među kojima i poslanica gornjeg doma parlamenta, Senata, Kristin Prino, pušteno je na slobodu pošto su danas bili uhapšeni u Agri, u Turskoj, gde su bili posmatrači predsedničkih i parlamentarnih izbora, preneo je večeras list Figaro.Komunistička partija je ranije saopštila da je njena delegacija uhapšena da bi se sprečilo da konsttauju "izbornu prevaru".

"Turske vlasti žele da uguše svaki glas koji ih osuđuje za masovnu prevaru koja je u trenutno u toku", pisalo je u tom saopštenju francuskih komunista.

Više od 56 miliona Turaka je danas moglo da glasa za novi sastav parlamenta i predsednika koji će, po nedavnim ustavnim promenama dobiti šira ovlašćenja jer se u Turskoj uvodi predsednički sistem vladavine.

Po prvim, delimičnim rezultatima, Redžep Tajip Erdogan osvojio je najviše glasova da i dalje bude predsednik Turske.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side