13.01.2018 Tunis

U Tunisu nema konkretnih rešenja posle sastanka o nemirima

U Tunisu nema konkretnih rešenja posle sastanka o nemirima Foto:printscr
Predsednik Tunisa Beži Said Esebsi sastao se danas sa zvaničnicima vladajućih partija, predstavnicima sindikata i poslodavaca da bi razgovarali o rešanju krize zbog burnih demonstracija zbog mera štednje, ali nije najavljena nijedna konkretna mera. Sastanak je trajao dva sata.

"Bilo je predloga za prevazilaženje napetosti, ali ne i da se obori budžet za 2018", rekao je predstavnik vladajućeg islamističkog pokreta Enada Rašed Ganuši. Taj budžet je razlog socijalnog nezadovoljstva.

I dok se Tunis priprema za obeležavanje sedme godišnjice pobune kojom su okončane godine diktature, u nekoliko gradova su izbili socijalni protesti zbog budžeta koji predviđa rast cena.

Protesti su prerasli u nerede pošto je jedan čovek poginuo tokom protesta u gradu Teburbi. Širom zemlje su uhapšene 803 osobe.

Frans pres piše da tokom noći nije bilo protesta osim u gradu Sidi Buzid, početne tačke protesta iz 2011, gde su grupe ljudi izašle na ulicu ali su brzo rasterane upotrebom suzavca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da su uhapšeni demonstranti osumnjičeni za nasilničko ponašanje, krađu i pljačku. Takođe, povređeno je 97 policajaca i pripadnika civile zaštite.

Nije navedeno koliko je povređenih među demonstrantima.

Januar je tradicionalno mesec socijalne mobilizacije u Tunisu, a ove godine posebno zbog kritikovanog rasta cena.

Usvojen krajem prošle godine, novi budžet predviđa, pored ostalog, povećanje poreza na dodatu vrednost, telefoniju i nekretnine.

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side