10.01.2018 Tunis

U Tunisu 200 uhapšenih posle još jedne noći nereda

U Tunisu 200 uhapšenih posle još jedne noći nereda Foto: Beta, AP
Više od 200 osoba je uhapšeno i desetine je povređeno u okršajima demonstranata i policije u više gradova u Tunisu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje posle druge noći socijalnih nereda zbog uvođenja mera štednje.

Supermarket Karfur u južnom predgrađu Tunisa je opljačkana, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kalifa Šibani za lokalni radio i dodao da je 49 policajaca povređeno u okršajima s demonstrantima širom zemlje a 206 učestnika u neredima uhapšeno.

Tokom noći policija i vojska raspoređeni su u više gradova u Tunisu, među kojima je Teburba, 30 kilometara zapadno od grada Tunisa, gde je stotine mladih izašlo na ulice posle jučerašnje sahrane jednog čoveka koji je nastradao u okršajima prethodne noći.

Polemika se još vodi oko uzroka njegove smrti. Vlasti demantuju da ga je ubila policija, a demonstranti su ga proglasili mučenikom.

Incidenti su takođe izbili u gradovima Gafsa na jugu, Kaserin u centru i Sidi Buzid, odakle je u decembru 2010. godine počela socijalna pobuna koja je ounačila početak Arapskog proleća.

Incidenti su usledili posle izbijanja mirnih protesta zbog porasta cena i stupanja na snagu mera štednje od 1. januara prema kojima se predviđ podizanje poreza.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side