U svetu 14,6 mliona novoraseljenih za prvih 6 meseci ove godine
24.09.2020 Ženeva

U svetu 14,6 mliona novoraseljenih za prvih 6 meseci ove godine

U svetu 14,6 mliona novoraseljenih za prvih 6 meseci ove godine Foto: Beta / AP
Oko 14,6 miliona ljudi u 127 zemalja raseljeno je u periodu između januara do jula ove godine zbog prirodnih katastrofa, ali i onih koje izazivaju ljudi, konstatuje se u polugodišnjem preseku koji je uradio Centar za monitoring interno raseljenih lica (IDMC), sa sedištem u Švajcarskoj.

Centar za monitoring interno raseljenih u izveštaju konstatuje da su konflikti i nasilje izazvali jednu trećinu, ili 4,8 miliona novih raseljavanja, najvećim delom u Africi i na Bliskom istoku, prenosi VOA.

Direktorka IDCM-a, Aleksandra Bilak, kaže da je Sirija na vrhu liste zemalja sa najvećim povećanjem novoraseljenih. Ona ističe da su vojne operacije u severozapadnoj pokrajini Idlib u toj zemlji prouzrokovale to da više od 1,4 miliona civila pobegne iz svojih kuća.

"Demokratska Republika Kongo takođe beleži nagli porast nasilja i oružanog nasilja i nesigurnosti, posebno u severoiztočnoj pokrajini Ituri, što je takođe dovelo do, kao i u Siriji, 1,4 miliona raseljavanja", konstatuje Bilak i dodaje da je Burkina Faso, sa gotovo pola miliona novoraseljenih, postala zemlja sa najgorom krizom raseljavanja u Zapadnoj Africi, zbog oružanog kinflikta koji se širi celim regionom.

Ona je izrazila zabrinutost zbog brzo pogoršane situacije u Kamerunu, Mozambiku, Nigeru i Somaliji i napomenula da situacija u Jemenu, koja se smatra trenutno najvećom humanitarnom katastrofom, ostaje posebno zabrinjavajuća.

"Iako su brojevi za Jemen mali, mi ističemo trostruku krizu sa kojom se Jemen trenutno suočava u obliku, naravno, ovog postojećeg i sadašnjeg konflikta koji je pogoršan visokom stopom zaraze Kovidom 19, kao i nedavno jednom od najgorih poplava koje je zemlja doživela u nizu godina.

U ovom izveštaju se konstatuje da su polagani i iznenadni nastupi prirodnih katastrofa širom sveta izazvali 9,8 miliona novih raseljavanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side