U SAD poništena smrtna kazna napadaču na Bostonski maraton
01.08.2020 Njujork

U SAD poništena smrtna kazna napadaču na Bostonski maraton

U SAD poništena smrtna kazna napadaču na Bostonski maraton Foto: Pixabay.com
Savezni Apelacioni sud u Bostonu poništio je smrtnu kaznu Džoharu Carnajevu (Djokhar Tsarnaev, 27) za bombaški napad na Bostonski maraton 2013. godine i slučaj prebacio nadležnom sudu koji će doneti odluku o novoj kazni.

Federalni sud je u petak poništio samo deo presude o smrtnoj kazni, a ako se to poništenje potvrdi posle ponovnog razmatranja, Carnajevu ostaje doživotni zatvor.

Sudije su u obrazloženju odluke naveli da su uzeli u obzir argument odbrane koja je prijavila neregularnosti prilikom izbora porotnika od kojih su neki bili javno pristrasni, za smrtnu kaznu još pre suđenja.

Carnajev, student čečenskog porekla, u junu 2015. osuđen je na smrt jer je zajedno sa starijim bratom Tamerlanom postavio dve bombe kućne kraj trase maratona. Od eksplozija su poginule tri osobe i ranjene 264.

Optuženi, koji je tada imao 19 godina, priznao je da je postavio bombe, ali odbrana tvrdi da je bio pod uticajem starijeg brata koga je policija ubila tri dana posle napada. Tokom policijske potrage za braćom Carnajev, napadači su ubili jednog policajca.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side