18.04.2019 Vašington

U SAD napeto pred objavljivanje Mulerovog izveštaja o ruskom mešanju

U SAD napeto pred objavljivanje Mulerovog izveštaja o ruskom mešanju Foto: Beta, AP
Napetost raste u SAD uoči današnje objave izveštaja specijalnog istražitelja Roberta Mulera o mogućem mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2106. godine i mogućoj vezi izbornog štaba Donalda Trampa sa tim.

Demokrate, koje su vršile pritisak da se izveštaj objavi u celosti, optužile su ministra pravde Vilijama Bara da je krenuo u medijsku kampanju u prilog predsedniku Trampu pošto će održati konferenciju za novinare pre objavljivanja. Demokrati smatraju da treba da dozvoli da izveštaj govori za sebe, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Izveštaj od 400 strana je rezultat istrage o navodnom ruskom mešanju za vreme predsedničkih izbora 2016. On je završen 22. marta a sažetak od četiri strane koji je Bar objavio dva dana kasnije pokazuje da se u izveštaju Tramp oslobađa svake sumnje za dosluh sa Rusima.

Izveštaj ipak navodi da se predsednik Tramp "ne može u potpunosti osloboditi sumnje u to da je ometao pravdu".

Sada i Trampove pristalice i kritičari sa nestrpljenjem očekuju objavljivanje izveštaja u celosti, mada redigovanog, pošto će delovi biti zatamnjeni.

Tramp je dao ton današnjem danu oštrim Tvitovima, napisao je da je ovo "najveća politčka prevara svih vremena" i da su zločine počinili prljavi policajci i demokrate, i velikim slovima napisao "predsedničko uznemiravanje".

Tramp je dok se vodila istraga često govorio da se radi o lovu na veštice.

Ovaj dokument mogao bi definitivno da zatvori političko-pravnu sagu koja je zatrovala prve dve godine Trampovog mandata i da mu omogući da se odlučno okrene kampanji za reizbor na drugi mandat, navodi BBC.

Međutim, demokrate su rešene da ukoliko izveštaj ima elemenata opterećujućih za predsednika, oni će upotrebiti sva sredstva u njihovoj moći uključujući kontrolu nad donjim domom Kongresa da ponovo pokrenu istragu.

Izveštaj će biti poslat u Kongres oko 11 sati po lokalnom vremenu (17.00 po centralnoevropskom vremenu) i biće objavljen onlajn ubrzo posle toga. Bar treba da održi konferenciju za novinare pre toga.

Izveštaj sadrži nalaze na osnovu 22 meseca istrage o mogućem dosluhu između Rusije i Trampovog izbornog štaba 2016. godine, a istragu je vodio specijalni istražitelj Robert Muler koji je izabran da vodi istragu 2017, pošto su američke obaveštajne agencije bile zabrinute da je Rusija pokušala da utiče na izbore u korist Trampa.

Muler je takođe razmatrao da li je Tramp ometao pravdu kada je tražio da se prekine istraga u vezi bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i kasnije kada je otpustio šefa FBI-ja Džejmsa Komija. Flin se kasnije izjasnio krivim da je lagao FBI-ju o svojim kontaktima sa Rusima, i jedan je od šest bivših Trampovih pomoćnika i još 30 ljudi, uključujući 12 Rusa, optuženih u vezi te istrage.

Do sada je javnost od izveštaja videla samo sažetak od četiri strane koji je objavio minsistar pravde Bar. Tu su sadržani glavni Mulerovi zaključci, prvi da Tramp nije bio u dosluhu sa Rusima tokom kampanje, i drugi da nije potpuno oslobođen optužbe za ometanje pravde.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side