12.07.2018 Tokio

U poplavama u Japanu stradalo 199 ljudi, novi je podatak vlade

U poplavama u Japanu stradalo 199 ljudi, novi je podatak vlade Foto: Beta, AP
U poplavama i klizištima na zapadu Japana poginulo je najmanje 199 ljudi, rekao je danas portparol japanske vlade.

Prethodni bilans nastradalih je bio 179 ljudi.

Pored 199 mrtvih, vlasti navode da se kao nestalo vodi više desetina ljudi, mediji pominju cifru od oko 60 nestalih. Vlada je navela da je ovaj tragični podatak o žrtvama nije konačan.

Japanski premijer Šinzo Abe naredio je na sastanku krizne grupe da se radi što je brže moguće na spasavanju ugroženih, rekao je portparol vlade Jošihide Suga u obraćanju novinarima.

Abe koji je otkazao posetu četiri zemlje, uključujući Belgiju i Francusku juče je posetio provinciju Okajama, jednu od najteže pogođenih zajedno sa Hirošimom i planira da poseti još jedan pogođen region sutra.

Premijer nije davao izjave ali je kratko razgovarao sa nekoliko nastradalih meštana.Il n'a pas fait de déclaration, mais s'est brièvement entretenu en privé avec quelques habitants sinistrés.

Ovo je najteža meteorološka katastrofa koja je pogodila Japan od 1982. Vlada se preispituje oko metoda procene opasnosti dok opozicija oštro kritikuje njeno delovanje u krizi koje se ocenjuje kao zakasnelo.

"Poslednjih godina videli smo katastrofe vezane za kišu mnogo ubitačnije nego ranije. Treba da preispitamo šta vlada može da uradi da smanji naš rizik", rekao je danas Suga.

Hiljade stanovnika s ugroženih područja smešteno je u javne zgrade, dok su druge prihvatili rođaci ili prijatelji.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side