U ponedeljak nastavak pregovora o Bregzitu
05.10.2019 Beograd

U ponedeljak nastavak pregovora o Bregzitu

U ponedeljak nastavak pregovora o Bregzitu Foto: Beta / AP
Teški pregovori o Bregzitu biće nastavljeni u ponedeljak između Velike Britanije i Evropske unije (EU) koja smatra nedovoljnom ponudu premijera Borisa Džonsona o izbegavanju haotičnog razlaza dve strane 31. oktobra.

"Predlozi Velike Britanije ne predstavljaju osnovu za zaključivanje dogovora", izjavila je portparolka Evropske komisije Nataša Berto.

Britanska vlada smatra da je njen predlog dostavljen u sredu Briselu, "pravedan i razuman kompromis".

"Mi želimo dogovor i razgovori će biti nastavljeni u ponedeljak na osnovu naše ponude", rekao je jedan portparol britanske vlade.

Džonsonov plan predviđa okončanje spora oko granice tako da ona ostane otvorena kao što je sada između Irske koja je članica EU, i Severne Irske koja bi, pošto je deo Velike Britanije, napuistila EU.

EU je sa skepticizmom primila tu ponudu ocenjujući da postoje "problematične tačke" i da treba dodatno raditi na tom predlogu.

Lideri EU će na samitu 17. i 18. oktobra odlučiti da li su ispunjeni uslovi za novo odlaganje Bregzita zakazanog za 31. oktobar, ukoliko to odlaganje zatraži London.

Džonson je obećao da će Bregzit biti 31. oktobra sa ili bez dogovora, uprkos britanskom zakonu koji primorava premijera da zatraži odlaganje Bregzita ako ne bude dogovora sa Briselom.

List "Dejli telegraf" danas pominje mogućnost da premijer Mađarske Viktor Orban pritekne u pomoć Džonsonu ako zatraži odlaganje Bregzita. Pošto odobravanje odlaganja Bregzita zahteva jednoglasnu odluku svih članica Unije, jedan glas protiv bi bio dovoljan da se blokira takav zahtev, a mogao bi biti mađarski.

"Zasad nije bilo zahteva za odlaganje (Bregzita), tako da nema osnova za spekulacije", rekli su Frans presu izvori bliski mađarskom Ministarstvu inostranih poslova.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side