U Poljskoj počela UN konferencija o klimi
02.12.2018 Kotvice

U Poljskoj počela UN konferencija o klimi

U Poljskoj počela UN konferencija o klimi Foto: Beta / AP
Pregovarači iz celog sveta okupili su se danas u Katovicama u Poljskoj na početku 24. UN konferencije o klimi (COP24) na kojoj će se nastojati da se podstakne Pariski sporazum iz 2015.godine.

Pariskim sporazumom zemlje potpisnice su se složile da treba zadržati stanje zagrevanja planete ispod dva stepena Celzijusa, a idealno bi bilo 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijsku eru.

Skup o klimi u Poljskoj na kome učestvuju predstavnici 200 zemalja će trajati do 14. decembra. Ministri i neki šefovi vlada treba da se pridruže pregovorima sutra kada će se Poljska kao domaćin skupa založiti za zajedničkom deklaracijom o osiguranju "pravedne tranzicije" za industrije fosilnih goriva u okviru napora za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte. 

Sastanak je dobio podstrek tokom vikenda kada je 19 vodećih svetskih privreda na samitu G-20 u Buenos Ajresu potvrdilo svoju posvećenost Pariskom klimatskom dogovoru iz 2015. godine. Jedino Sjedinjene Američke Države nisu želele da budu u tom dogovoru.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side