13.11.2017 Pariz

U Parizu odata pošta žrtvama napada pre dve godine

U Parizu odata pošta žrtvama napada pre dve godine Foto: Beta / AP
Francuski državni vrh danas je odao poštu žrtvama terorističkih napada u Parizu gde je 13. novembra 2015. u nekoliko simutalnih napada poginulo 130 osoba, prenela je večeras televizija BFMTV.

 

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron i gradonačelnica Pariza An Idalgo su tokom dana obilazili mesta napada gde su položili vence i zabeležili munut ćutanja nakon čega je na razglasu na svakom mestu pročitan spisak sa imenima žrtava.

Makron i An Idalgo su danas posetili koncertnu halu Bataklan, fudbalski stadion (Stade de France) i nekoliko restorana koje su bile mete napada.

Komemoraciji i obilsku mesta napada pridružili su se bivši francuski predsednik Fransoa Oland i bivši ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, koji su bili na vlasti za vreme napada.

Na poslednjem mestu obilaska, svi okupljeni su pustili balone.

Tri bombaša samoubice digli su se u vazduh simultano, prvi u blizini fudbalskog stadion za vreme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan za vreme koncerta i treći ispred mesta gde se nalazi nekoliko restorana. Najviše žrtava, 90, bilo u Bataklanu.

Taj napad se dogodio deset meseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Premijer Francuske Eduar Filip izjavio je danas za radio Frans Enter(France Inter) da stepen pretnje ostaje visok.

Šarli ebdo, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabue, poslednje dve nedelje dobio je anonimne pretnje zbog čega je otvorena preliminarna istraga.

Redakcija tog lista se nalazi sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbeđenjem.

Zbog tih napada je 2015. uvedeno vanredno stanje što je izuzetna retka mera u Francuskoj, koja je prvi put uvedena 1955. godine na početku rata za nezavisnost Alžira i kasnije samo jednom, tokom nereda u predgrađima francuskih gradova 2005. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side