13.11.2018 Pariz

U Parizu danas odata pošta žrtvama napada pre tri godine

U Parizu danas odata pošta žrtvama napada pre tri godine Foto: Beta / AP
Delegacija Vlade Francuske je danas odala poštu žrtvama nekoliko istovremenih terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015, kada je poginulo 130 ljudi.

Premijer Eduar Filip je zajedno s gradonačelnicom Pariza An Idalgo, ministrom unutrašnjih poslova Kristofom Kastanerom i predstavnicima gradskih vlasti obišao mesta napada u Parizu, gde su položeni venci i održan minut ćutanja, preneo je list Figaro. 

Na svakom od tih mesta su preko razglasa pročitana imena žrtava.

Delegacija vlasti je u povorvi građana i udruženja žrtava napada posetila koncertnu halu Bataklan, fudbalski stadion (Stade de France) i nekoliko restorana koji su bili mete napada. 

Komemoraciji se ove godine nije pridružio predsednik Francuske Emanuel Makron. 

Na komemoraciju je u znak solidarnosti došao gradonačelnik Londona Sadik Kan, javio je radio Frans enter (France Inter).

Tri bombaša samoubice su se 13. novembra 2015. istovremeno digla u vazduh - prvi u blizini fudbalskog stadion tokom utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan tokom koncerta i treći ispred mesta gde je nekoliko restorana. Najviše žrtava, 90, bilo u Bataklanu.

Deset meseci ranije izveden je teroristički napad na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" i jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Odgovornost za sve te napade je preuzela Islamska država.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabue, od tada je na skrivenom mestu, uz stalno policijsko obezbeđenje.

Zbog tih napada je 2015. uvedeno vanredno stanje.

To je u Francuskoj, prvi put bilo 1955. godine, na početku rata Alžira za nezavisnost, a kasnije samo jednom, tokom nereda u predgrađima francuskih gradova 2005. godine.

Vanredno stanje, koje je trajalo 719 dana, 1. novembra 2017. je zamenio zakon protiv terorizma.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side