U Pakistanu otvorene džamije za vreme Ramazana
19.04.2020 Beograd

U Pakistanu otvorene džamije za vreme Ramazana

U Pakistanu otvorene džamije za vreme Ramazana Foto : Beta/AP/B.K. Bangash
Premijer Pakistana Imran Kan popustio je pritiscima verskih vođa i odbio da zabrani zatvaranje džamija širom zemlje tokom muslimanskog meseca posta Ramazana iako broj zaraženih od novog koronavirusa polako raste.

Pakistan je sa današnjim danom zabeležio 7.993 potvrđena slučaja koronavirusa, što je dnevni porast od 514. U poslednja 24 časa od virusa je umrlo 16 ljudi, što dovodi ukupan broj umrlih do 159.

Međutim u zemlji su verske vođe snažno izvršile pritisak na vladu, koristeći se i strahom od mogućih masovnih protesta, i naterale je da se povinuje njihovim zahtevima o držanju verskih objekata otvorenim.

Pakistan je optužen da je doprineo širenju korona virusa u drugim delovima sveta uključujući u Gazi zato što je do početka marta odbijao da zabrani okupljanje desetina hiljada islamskih misionara takozvanih Tabligi Džamat.

Okupljanje nije otkazano i hiljade misionara stiglo je u Pakistan, a mnogi su se vratili u svoje zemlje zaraženi. U Pakistanu se i dalje nalazi nekoliko stotina misionara u karantinu zato što su testirani pozitivno na virus, a stotine su proširile zarazu širom zemlje.

Po nekim procenama gotovo 2.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Pakistanu može da se poveže sa tom grupom. Ipak vlada premijera Kana juče je pristala da ostavi džamije otvorene umesto da traži od vernika da sprovode bezbedno socijalno distanciranje.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side