U Notr Damu u Parizu danas počelo spuštanje ogromnih orgulja
03.08.2020 Beograd

U Notr Damu u Parizu danas počelo spuštanje ogromnih orgulja

U Notr Damu u Parizu danas počelo spuštanje ogromnih orgulja Foto: AP/Stephane de Sakutin
Deo ogromnih simfonijskih orgulja danas je skinuto sa postolja u katedrali Notr Dam koja je 1. aprila 2019. godine oštećena u velikom požaru.

Radnici su danas sa posebnom pažnjom spustili prve delove orgulja koje su bile na postolju visokom oko 13 metra.

"To je bila veoma osetljiva faza i za nas izvor velikog stresa", rekao je tehničar Kristijan Lic (Ćristian Lutz) koji je zadužen za nadgledanje tog dela velikih radova na obnovi katedrale.

Danas je spušten deo postolja sa kojih se upravlja orguljama, koje imaju pet klavijatura i oko 115 pedala.

Orgulje bi trebalo da budu ponovo stavljene 16. aprila 2024. kada ističe rok od pet godina za obnovu grandiozne katedrale. Orgulje Notr Dama su najveće u Francuskoj i zvuk tog instrumenta čuje se u katedrali od 1733. godine.

Njegova restauracija ne predstavlja tehnički problem, problem je što je posao dug jer je potrebno da se demontira više od 8.000 cevi, sve pedale i veći deo složenog mehanizma tog instrumenta. Orgulje nisu oštećene u požaru ali su prekrivrene olovnom prašinom.

Katedrala Notr Dam, srednjovekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod reke Sene, 15. aprila 2019. je zahvatio ogroman požar koji je ugašen posle nekoliko sati.

Gradnju katedrale, koja se nalazi geografski u samom centru Pariza, započeo je 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva veka kasnije 1345. godine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side