U Nigeriji demobilisano skoro 900 dece
10.05.2019 Majduguri

U Nigeriji demobilisano skoro 900 dece

U Nigeriji demobilisano skoro 900 dece
Skoro 900 dece iz jedinica civilne zaštite, osnovanih 2013. za borbu protiv islamističkih ekstremista iz grupe Boko Haram, danas je demobilisano, saopštio je Fond UN za decu (UNICEF).

 

"Ukupno 894 dece, od čega 106 devojčica, danas je otpušteno iz redova Civilne borbene grupe u Majduguriju", navodi se u saopštenju. Predstavnik UNICEF-a u Nigeriji Mohamed Fal je rekao da su deca "bila svedoci ubijanja i nasilja bilo da su učestvovala u borbama ili ne".

Prema podacima Međunarodne organizacije rada iz 2017. u Nigeriji je više od 15 miliona dece stare od pet do 14 godina bilo primorano da radi, dok su neka "korišćena u oružanim sukobima kao vojnici".

"Nastavićemo borbu sve dok ne bude više nijednog deteta u redovima oružanih grupa u Nigeriji", naveo je u izjavi Fal, uz ocenu da je takvih slučajeva još mnogo hiljada.

Jedinice civilne zaštite su formirane da bi zaštitile lokalne zajednice od džihadista na severoistoku Nigerije, a nigerijske vlasti ih podržavaju i finansiraju.

Te jedinice takođe pružaju pomoć vojsci, pre svega na kontrolnim punktovima i obezbeđivanjem centara za raseljena lica.

Ipak, više puta su se našle na meti kritika zbog zlostavljanja civila i drugih zločina, među kojima je i regrutacija dece. To se smatra sramotom i za međunarodnu zajednicu koja finansira i naoružava Nigeriju u borbi s Boko Haramom.

"Od septembra 2017, kada se Civilna borbena grupa obavezala da preduzme mere protiv korišćenja dece u svojim redovima, oslobođeno je 1.727 dece i tinejdžera, a nije bilo novih regrutovanja", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Otkako je 2009. počeo sukob nigerijskih snaga bezbednosti i Boko Harama poginulo je više od 27.000 ljudi dok je više od 1,7 miliona raseljeno.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side