24.09.2017 | 10:31h ► 22:09h Berlin

Šulc krivi Merkel za uspeh desničara, Merkel obećava stabilnu većinu

Šulc krivi Merkel za uspeh desničara, Merkel obećava stabilnu većinu Foto: Beta, AP
Predsednik nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc izjavio je večeras da su "greške" aktuelne kancelarke pomogle ekstremnim desničarima da uđu u Bundestag.

U televizijskoj debati sa Angelom Merkel, čiji je savez partija CDU/CSU osvojio naveći broj glasova na današnjim izborima, Šulc je rekao da je njena "skandalozna" kampanja i izbegavanje političkih debata stvorila vakum koji su popunili ekstremni desničari.

Socijaldemokrate su objavile da ne žele da formiraju koaliciju sa konzervativcima u budućoj vladi Angele Merkel i da više vole da budu opozicija u Parlamentu, posle objave prognoze izbornih rezultata prema kojima je ta stranka doživela istorijski poraz.

Merkel je u diskusiji pozvala sve političke partije u Nemačkoj da se u ponašaju odgovorno u "burnim vremenima".

"Živimo u burnim vremenima, znamo to. Apelujem na sve da nastave da razgovaraju o odgovornosti", rekla je ona.

Merkel je izjavila i da će formirati stabilnu većinu i da ne planira da vodi manjinsku vladu.

Ona je navela da je stabilna vlada vrednost sama po sebi, dodajući da je nemački parlamentarni sistem drugačiji nego u zemljama koje imaju dugu tradiciju manjinskih vlada.

"Ne vidim to. Imam nameru da formiram stabilnu vladu u Nemačkoj", rekla je nemačka kancelarka.

Prema projekcijama sa današnjih izbora Savez partija CDU/CSU Angele Merkel osvojio je najviše mesta u parlamentu sa 32,5 odsto glasova, dok je SDP osvojio 20 odsto, čime su Socijaldemokrate pale na novi posleratni minimum.

Desničarski AfD je osvojio oko 13,5 odsto glasova i ućiće prvi put u parlament u koji takođe ulaze i Liberali FDP koji su osvojili 10,5 odsto glasova, Zeleni sa 9,5 odsto i Levica sa 9,0 odsto.

Nemačka nema tradiciju manjinskih vlada, pa Merkelovoj ostaje da pokuša da napravi koaliciju sa "poslovnim" liberalima i Zelenima, navodi agencija AP.

 

Glasali Merkelova, Štajnmajer, Šulc

Kancelarka Angela Merkel je glasala danas blizu svoje kuće u Berlinu, na glasačko mesto je došla sa suprugom Joahimom Zauerom, a u glavnom gradu ;je glasao i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Merkelkin glavni protivkandidat Martin Šulc glasao je, sa suprugom, u Virzelenu u zapadnoj Nemačkoj.

Predsednik Nemačke Štajnajer upozorio je sugrađane da ne dozvole drugima da odlučuju o budućnosti zemlje time što neće izaći na glasanje na parlamentarnim izborima u uvodniku objavljenom u današnjem listu Bild am Zontag (Bild Am Sonntag).

"Nikad nije bilo jasnije da su ovi izbori o budućnosti demokratije u Evropi", napisao je danas nemački predsednik, dok ankete pokazuju da je čak trećina Nemaca neopredeljena.

"Ako vi ne glasate, drugi odlučuju", napisao je Štajnmajer.

Nemci glasaju na opštim izborima na kojima je gotovo sigurno da će kancelarka Merkel osvojiti četvrti mandat, ali postoje rizici da bi senka mogla da bude bačena na glasanje porastom podrške ekstremnodesničarskoj patiji Alternativa za Nemačku (AfD), prenosi danas britanski list Telegraf.

U nemačkom proporcionalnom izbornom sistemu slaba izlaznost može da poveća udeo manjih partija kao što je AfD, i da im da više mesta u parlamentu za isti broj glasova.

AfD, prema anketama, može da dobije oko 13 odsto glasova što bi značilo da će ekstremna desnica ući u nemački Bundestag prvi put za pola veka. Takođe postoji strahovanje da bi slaba izlaznost mogla da poveća udeo partije AfD u broju mesta.

Na regionalnim izborima prošle godine Merkelkini konzerativci izgubili su mesta od partije AfD koja je iskoristila nezadovoljstvo odlukom kancelarke iz 2015. godine da otvori nemačke granice za više od milion migranata.

I Merkelova i njen glavni protivkandidat, vođa Socialdemokratske partije (SPD) Martin Šulc zabrinuti su da bi niska izlaznost mogla da ide u prilog manjim partijama, posebno AfD-u, koji očekuje da će prvi put ući u nemački parlament.

Šulc koji je u petak opisao AfD kao "grobare demokratije" rekao je danas novinarima posle glasanja da je i dalje optimista da će njegova stranka pokupiti glasove neopredeljenih. Socijaldemokrate su prema anketama na dalekom drugom mestu posle Merkelkine Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Anketa agencije INSA objavljena juče u listu Bild pokazuje da pada podrška Merkelkinim konzerativcima, koji su izgubili dva procentna poena i sada imaju 34, dok je SPD izgubio jedan i ima 21 odsto podrške. Antiimigrantski AfD, dobio je dva procentna poena i prema toj anketi ima 13 procenata što ukazuje da bi mogao da bude treća najveća partija u Bundestagu.

Prve naznake rezultata izbora očekuju se odmah po zatvaranju birališta u 18časova.

 

Izlazne ankete: Konzervativni blok Angele Merkel pobeđuje, AfD u parlamentu

Savez partija CDU/CSU Angele Merkel osvojio je najviše mesta u parlamentu na danas održanim izborima u Nemačkoj, sa 32,5 odsto glasova, pokazuju rezultati izlaznih anketa.

Prema projekcijama desničarski AfD je osvojio oko 13,5 odsto glasova i ućiće prvi put u parlament, dok je Socijaldemokratska partija (SPD) glavnog rivala Angele Merkel, Martina Šulca osvojila 20 odsto glasova, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Socijaldemokrate su sa 20 odsto glasova pale na novi posleratni minimum.

U Bundestag takođe ulaze i Liberali FDP kji su osvojili 10,5 odsto glasova, Zeleni sa 9,5 odsto i Levica sa 9,0 odsto prema procenama anketa koje su ARD i ZDF obavili prilikom izlaska sa glasanja.

 

Nemačke socijaldemokrate neće više u koaliciju s Angelom Merkel

Nemačka Socijaldemokratska partija objavila je danas da više ne želi da formira koaliciju sa konzervativcima u budućoj vladi Angele Merkel i da više voli da bude opozicija u Parlamentu, posle objave prognoze izbornih rezultata prema kojima je ta stranka doživela istorijski poraz.

"Dobili smo jasan mandat od birača da idemo u opoziciju", rekla je jedna od zvaničnica stranke Manuela Švezig, za televiziju ZDF, prenosi AFP.

"Za nas se velika koalicija (sa konzervativcima) završava danas", rekla je ona.

U dosadašnjoj vladi su u velikoj koaliciji bili Merkelkina Hrišćansko-demokratska unija i sestrinska Hriščansko-socijalna unija CDU/CSU sa Socijaldemokratama (SPD) na čijem čelu je Martin Šulc.

Prema projekcijama sa današnjih izbora Savez partija CDU/CSU Angele Merkel osvojio je najviše mesta u parlamentu sa 32,5 odsto glasova, dok je SDP osvojio 20 odsto, čime su Socijaldemokrate pale na novi posleratni minimum.

Desničarski AfD je osvojio oko 13,5 odsto glasova i ućiće prvi put u parlament u koji takođe ulaze i Liberali FDP koji su osvojili 10,5 odsto glasova, Zeleni sa 9,5 odsto i Levica sa 9,0 odsto.

Dojče vele navodi da ukoliko SPD bude u opoziciji jedina mogućnost koja ostaje je takozvana Jamajka koalicija demohrišćana, Liberala i Zelenih, kakva još nije postojala na saveznom nivou.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side