U Meksiku pronađeno telo novinara sa odsečenom glavom
10.09.2020 Meksiko Siti

U Meksiku pronađeno telo novinara sa odsečenom glavom

U Meksiku pronađeno telo novinara sa odsečenom glavom Foto: pixabay.com
Telo sa odsečenom glavom novinara meksičkog lista El Mundo de Verakruz pronađeno je u zoni gde vlada veliko nasilje u toj državi na istoku Meksika, javili su noćas policija i organizacije za odbranu slobode govora.


"Osuđujem kukavičko ubistvo novinara Hulija Valdive.. U saradnji sa glavnim tužiocem države upotrebićemo sve resurse da pronađemo odgovorne", rekao je sekretar za bezbednost i šef policije Ugo Gutjeres u saopštenju.

Telo novinara kao i njegov motocikl pronađeni su juče na železničkoj pruzi u planinskoj zoni opštine Tezonapa, prema informacijama koje je objavio list El Mundo.

Organizacija Reporteri bez granica zatražila je od vlasti da ispitaju vezu između ubistva i profesionalnih aktivnosti 41-ogodišnjeg novinara.

Hulio Valdivija je pet novinar ubijen u Meksiku tokom 2020. godine, naveli su Reporteri bez granica.

Organizacija je navela da sve treba da bude ispitano posebno njegov novinarski rad pošto je on radio u zoni obeleženoj nasiljem.

Valdivija je radio u komplikkovanoj zoni gde ima kriminalnih grupa i treba ispitati da li je ukazao na nešto što ih je uznemirilo, rekla je za Frans pres Ana Laura Peres, predsednica Komisije za zaštitu novinara u Verakruzu.

Prema Tviter nalogu El Munda novinar je u utorak izveštavao o sukobu između policije i osumnjičenih kriminalaca u opštini Kosolapa.

EL Mundo je na svom portalu napisao posle ubistva da tužilaštvo ispituje da vidi da li je zločin povezan sa njegovom novinarskom profesijom.

Meksiko važi za jednu od najopasnijih zemalja za novinare sa više od sto novinara ubijenih od 2000. godine. Više od 90 odsto tih zločina ostalo je nekažnjeno.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side