U Južnoj Koreji оtvorene škole posle više od dva meseca
20.05.2020 Seul

U Južnoj Koreji оtvorene škole posle više od dva meseca

U Južnoj Koreji оtvorene škole posle više od dva meseca Foto: Beta/AP/Kim Jun-beom/Yonhap
Stotine hiljada đaka u Južnoj Koreji vratili su se danas u škole koje su bile zatvorene više od dva meseca zbog pandemije koronavirusa.

 

 


Povratak u škole praćen je strogim merama predostrožnosti, provera temerature, upotreba gela za dezinfekciju, pozdravljanje na daljinu.

Južna Koreja bila je u jednom trenutku druga najteže pogođena zemlja na svetu Kovidom-19 zbog čega su vlasti odredile da se đaci ne vraćaju u škole posle raspusta početkom marta.

Zemlja je u borbi protiv koronavirusa primenila strategiju testiranja kojoj je posvetila velika sredstva i koja je hvaljena u svetu kao model koji treba slediti.

Oko 440.000 đaka poslednje godine gimnazije prvi su dobili dozvolu da se vrate u učionice. Oni će dolaziti svaki dan. Mlađi treba da se vraćaju postepeno narednih nedelja i naizmenično će dolaziti u razred i pratiti nastavu preko interneta.

Đaci moraju redovno da čiste sto i poštuju minimalnu distancu sa drugarima. Neke učionice opremljene su zaštitnim pregradama između đaka.

"Zabrinutost zbog mogućih malih žarišta infekcije i dalje postoje i niko ne može da predvidi kakva situacija bi mogla da iskrsne u školama", upozorila je ministarka obrazovanja Ju Eun-hae.

Njeno ministarstvo ima krizni štab otvoren 24 sata dnevno, i škoke koje registruju nove infekcije moraju odmah da se zatvore.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side