U izraelskom udaru ubijen komandir Islamskog džihada u Gazi
12.11.2019 Sana

U izraelskom udaru ubijen komandir Islamskog džihada u Gazi

U izraelskom udaru ubijen komandir Islamskog džihada u Gazi Foto: Beta / AP
Izraelska vojska je saopštila je danas da je ubila komandira Islamskog džihada u napadu iz vazduha na njegov dom u Gazi.

To ciljano ubistvo preti da izazove novo prekogranično nasilje sa palestinskim ekstremistima.

Islamski džihad je potvrdio da su u Gaza Sitiju ubijeni Bahaa Abu el Ata i njegova supruga, a da je dvoje dece ranjeno.

Sirijska novinska agencija SANA  javila je kasnije da je Izrael ispalio rakete na dve stambene zgrade u Damasku gde živi komandant palestinskog Islamskog džihada. U napadu je ubijeno dvoje.

Kako je kasnije saopštio Islamski džihad u Gazi, član rukovodstva organizacije preživeo je udar u Damasku. Ta organizacija je rekla da je ubijen sin Akrama al Adžurija.

SANA je takođe navela da je šestoro ljudi ranjeno u napadu na zgradu u području Mezeh u Damasku. 

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se širom južnog i centralnog Izraela jer su ekstremisti iz Gaze odgovorili žestokom raketnom vatrom na ubistvo Abu el Ate.

Portparol izraelske vojske, potpukovnik Džonatan Konrikus, izjavio je da je ta operacija odavno planirana.

On je Abu el-Atu označio "tempiranom bombom", rekavši da je odgovoran za više nedavnih raketnih napada na južni Izrael i tvrdi da je planirao nove napade.

"Mi smo tokom prošle nedelje čekali na odgovarajući trenutak da izvedemo hirurški udar", rekao je portparol, dodavši da je napad izveo borbeni avion koji je uništio samo sprat zgrade u kojoj se krio komandir Islamskog džihada kako bi se umanjila kolateralna šteta.

Nekoliko minuta nakon što je organizacija koju podržava Iran potvrdila udar čula se baražna raketna vatra u pravcu Izraela.

Sirene su se oglašavale tokom čitavog jutra čak i u Holonu i Rišon Lecionu nedaleko od Tel Aviva.

Izrael je danas zatvorio prelaze u Gazu i smanjio područje u kojem je dozvoljen ribolov u očekivanju sukoba. U pograničnim gradovima je otkazana nastava.

Islamski džihad često izvodi napade na Izrael nezavisno od Hamasa, veće ekstremitičke islamske organizacije koji vlada Gazom.

Konrikus je Abu el Atu opisao kao uticajnu ličnost u Gazi koja deluje i bez instrukcija iz Teherana.

Portparol je rekao da Izrael ne planira da obnovi ciljana ubistva lidera ekstremista što je praktikovao u prošlosti, kada bi dolazilo do oštrih sukoba.

Novi ministar odbrane Izraela odnedavno je čvrstorukaš Naftali Benet koji odavno poziva na odlučniji odgovor na raketiranje iz Gaze.

Izrael uvek ističe da Hamas smatra odgovornim za nasilje iz Gaze.

Hamas vlada Gazom od 2007, kada je silom preuzeo kontrolu od umerenijeg Fataha.

Od tada je tri puta ratovao s Izraelom.

Lideri Hamasa su zapretili da će se osvetiti za ubistvo Abu el Ate.

Kako je navedeno Izrael "snosi sve posledice tog opasnog ciljanja i eskalacije". Dodaje se da jutrošnji napad "neće proći bez kazne".

Hamas je zahvaljući naporima Egipta, Katara i UN uglavnom poštovao nezvanično primirje s Izraelom u poslednjim mesecima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja