12.11.2018 Palermo

U Italiji otvoren skup o budućnosti Libije

U Italiji otvoren skup o budućnosti Libije Foto: Beta / AP
Predstavnici libijskih suprotstavljlenih frakcija i zemalja koje žele da stabilizuju tu zemlju počeli su večeras sastanke u Palermu na Siciliji posvećene budućnosti Libije.

Konferenciju o budućnosti Libije organizovala je italijanska vlada s željom da se ostvari napredak ka uspostavljanju reda u toj zemlji koja je u haosu od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen dugogodišnji vođa Muamer Gadafi.

Libijom danas upravljaju dve rivalske grupe - Vlada nacionalnog jedinstva nastala kao rezultat procesa pod pokroviteljstvom UN sa sedištem u Tripoliju i uprave na istoku koju podržavaju paralament izabran 2014. godine i oružane snage pod vođstvom maršala Kalife Haftara.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je po dolasku da je cilj konferencije da pomogne da se okončaju oružani sukobi i proces stabilizacije Libije u okviru Ujedinjenih nacija.

Zapadne zemlje se nadaju da će u jednom trenutku Libija organizovati demokratske izbore ali nije cilj konferencije da se utvrdi datum.

"Želimo da libijski narod bude u stanju da demokratski odredi sopstvenu budućnost", rekao je Konte.

Maršal Kalifa Haftar doputovao je večeras u Palermo posle duge neizvesosti. Dočekao ga je italijanski premijer Konte, ali on je ipak odbio da prisustvuje večeri organizovanoj za učesnike.

Maršal Haftar koji kontroliše istočni deo Libije ne želi da sedne za isti sto sa nekim od drugih učesnika koje smatra islamističkim ekstremistima, i koji su takođe pozvani u Palermo, rekli su izvori iz njegovog okruženja.

Sličan skup održan je u Parizu u maju kada je postignut dogovor o datumu, 10. decembar za održavanje nacionalnih izbora.

Ujedinjene nacije koje su zadužene da nađu rešenje za stabilizaciju Libije ipak su objavile u četvrtak da je izborni proces odložen i da treba da počne na proleće 2019. godine.

Prvi sastanci, već održani u Palermu tokom popodneva, bili su posvećeni bezbednosti, jednoj od glavnih tema konferencije, rekao je italijanski premijer Konte.

Konte je tokom popodneva pre zvaničnog početka konferencije već razgovarao s izaslanikom UN za Libiju Gasanom Salameom.

Kao i za vreme samita u Parizu u maju Haftar je pozvan na skup zajedno sa šefom vlade nacionalnog jedinstva, koja je međunarodno priznata, Fajezom al Saradžom, predsednikom parlamenta Aguilom Salahom, i predsednikom gornjeg doma parlamenta u Tripoliju Kaledom al Mešrijem.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drian očekuje se u Palermu kao i šefica diplomatije EU Federika Mogerini i egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side