U Iranu od koronavirusa zaraženo preko 75.000, parlament sumnja u zvanične podatke
15.04.2020 Beograd

U Iranu od koronavirusa zaraženo preko 75.000, parlament sumnja u zvanične podatke

U Iranu od koronavirusa zaraženo preko 75.000, parlament sumnja u zvanične podatke Foto: AP/Vahid Salemi
Broj zabeleženih smrtnih slučajeva od koronavirusa u Iranu do danas je 4.777, a zaraženih 76.389, što je najviše na Bliskom istoku.


Broj smrtnih slučajeva je verovatno više nego duplo veći od zvanično objavljenog broja, a broj zaraženih od osam do 10 puta veći, procenjuje se u izveštaju tamošnjeg parlamenta.

Ukoliko su te procene tačne, u Iranu je preko 8.500 umrlih i oko 760.000 zaraženih, čime bi postao zemlja sa najviše zaraženih u svetu.

"Kako bi se zvanični podaci približili procenjenim brojkama, potrebno je povećati testiranje u zemlji. Nepotrebno je reći da će povećanjem testiranja broj dijagnoza biti veći, a širenje virusa ograničeno", navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da podaci Ministarstva zdravlja o broju smrtnih slučajeva računaju samo one koji su umrli u bolnicama i koji su bili pozitivni na virus, a da su zanemareni oni koji su umrli u svojim domovima.

Parlament navodi i da se u Iranu nije sprovedeno masovnije testiranje, čime je propušten veliki broj zaraženih.

Iranski zdravstveni zvaničnici nisu komentarisali ovaj izveštaj objavljen juče.

Iranska vlada se od pojave virusa u toj zemlji suočava sa kritikom da objavljuje manji broj zaraženih i umrlih od pravog stanja.

Predsednik Irana Hasan Rohani zalaže se za postepeno pokretanje ekonomije, koja je već pogođena sankcijama SAD. Zbog sumnje u tačnost zvaničnih podataka, strahuje se da će povratak ljudi na posao izazvati drugi talas zaraze.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side