U Iraku prevremeni parlamentarni izbori u junu 2021.
01.08.2020 Bagdad

U Iraku prevremeni parlamentarni izbori u junu 2021.

U Iraku prevremeni parlamentarni izbori u junu 2021. Foto: Beta, AP / Nabil al-Jurani
U Iraku će prevremeni parlamentarni izbori biti juna iduće, 2021, godinu dana pre redovnog roka, najavio je u petak uveče šef prelazne vlade Mustafa al Kazimi koji je na toj dužnosti od maja ove godine.

Posle uličnih protesta započetih u oktobru, koji su doveli do ostavke predsednika Vlade Adela Abdel Mahdija, Kazimi se kao šef nove, prelazne vlade, obavezao da će pripremiti prevremene izbore što je sada i najavio za 6. jun 2021. godine.

Premijer, koji je i načelnik obaveštajne službe, dodao je da će vlasti sve učiniti da "izbori budu uspešni i (birači) zaštićeni" pošto je ranooje na izborima bilo nasilja i nameštanja.

Poslednji parlamentarni izbori održani su u maju 2018. godine, te je trebalo da naredni redovni budu 2022. godine.

Međutim od oktobra do početka ove godine, stotine hiljada građana su u Bagdadu i svim gradovima na jugu zahtevale ostavku vlade i promenu političkog sistema i svih ljudi koji ga čine. Protestovali su zbog endemske korupcije u Iraku i raspodele rukovodećih mesta po etničkoj ili verskoj pripadnosti koja odgovara interesima stranaka, a ne naroda.

Vlada je tada predložila parlamentu novi izborni zakon u cilju smirivanja uličnih protesta. Taj zakon je brzo izglasan, ali, kako objašnjaju stručnjaci i diplomate, u njega tek treba da se dodaju o modalitetiima glasanja i izbornim jedinicama.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja