U hotelskoj sobi Navaljnog u Rusiji nađena flaša s tragovima novičoka
17.09.2020 Moskva

U hotelskoj sobi Navaljnog u Rusiji nađena flaša s tragovima novičoka

U hotelskoj sobi Navaljnog u Rusiji nađena flaša s tragovima novičoka Foto: Beta/AP/Pavel Golovkin
U hotelskoj sobi ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog je nađena flaša vode s tragovima nervnog otrova "novičoka", saopštili su danas njegovi saradnici.

 


Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je obelodanio korupciju u vrhu ruske države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku pošto je tu vanredno sleteo avion kojim je putovao od Sibira ka Moskvi, kada mu je pozlilo. Dva dana kasnije je u komi prenet u Nemačku gde su lekari zaključili da je otrovan "novičokom" koji potiče iz sovjetske ere, i dali mu protivotrov, te se polako oporavlja.

Na snimku objavljenom danas na njegovom Instagram profilu, vide se njegovi saradnici kako pretražuju u njegovu hotelsku sobu u gradu Tomsku, odakle je avionom krenuo na put ka Moskvi. Čim su saznali da mu je sat ranije pozlilo u avionu, vratili su se u sobu i uzeli boce i drugo iz sobe da bi se sve ispitalo.

"Dve nedelje kasnije, nemačka laboratorija je našla trag 'novičoka' na flaši iz hotelske sobe u Tomsku. A onda su još tri laboratorije koje su uzele uzorke, dokazale da je njime otrovan. Sada je jasno da je to učinjeno pre no što je napustio svoju sobu i otišao na aerodrom", naveli su oni.

Specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile su da je ruski opozicioni lider otrovan "novičokom", a Kremlj negira bilo kakvu povezanost s tim.

"Novičokom" su, po britanskim nalazima, 2018. godine u Solsberiju, u Engleskoj, otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka.

 

Organizacija za zabranu hemijskog oružja ispituje uzorke uzete od Navaljnog

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je danas da je poslala stručnjake u Nemačku kako bi uzeli biomedicinske uzorke od ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i dodaje da će uskoro biti poznati rezultati testova da li je on otrovan agensom novičok.

Berlin gde je Navaljni hospitalizovan nakon pokušaja trovanja 20. avgusta u Sibiru, zvanično je zatražio "tehničku pomoć" OPCW, navodi u saopštenju ta međunarodna institucija sa sedištem u Hagu.

U saopštenju međunarodne institucije iz Haga se precizira da je tim stručnjaka "nezavisno uzeo biomedicinske uzorke od Navaljnog radi analiza u referentnim laboratorijama OPCW".

"Rezultati tih analiza će uskoro biti poznati i podelićemo ih sa nemačkim vlastima", dodaje OPCW.

Direktor OPCW Fernando Arias je početkom meseca izrazio "veliku zabrinutost" po pitanju slučaja Navaljni.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side