U Hongkongu sprečen protest na aerodromu, demonstranti u metrou
07.09.2019 | 10:12h ► 20:45h Hongkong

U Hongkongu sprečen protest na aerodromu, demonstranti u metrou

U Hongkongu sprečen protest na aerodromu, demonstranti u metrou Foto: Beta, AP
Policijske snage sprečile su danas u Hongkongu prodemokratske demonstranate da ponovo ugroze rad aerodroma.

Demonstranti su se međutim okupili u metroima ne odustajući od nemira iako je vlada ranije ponudila saradnju.

Policija je proveravala putnike u metrou koji vodi do aerodroma kako bi sprečila demonstrante da odu i blokiraju ga.

Novinska agencija Asošijeted pres piše da je njihov novinar bio svedok hapšenja dve osobe u metrou kod kojih su pronađene maske za lice, koje demonstranti nose na protestima.

Rad metroa bio je ograničen. Na aerodromske terminale mogli su da uđu samo oni koji su imali avionske karte. Nakon provera aerodrom je radio normalno.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se na stanici metroa u oblasti Tung Čung pored aerodroma gde su skandirali i nazivali policiju "ubicama" usled besa zbog navodne brutalnosti nad demonstrantima tokom tri meseca protesta koji postaju sve nasilniji.

Prodavnice su bile zatvorene. Kada je u večernjim časovima stanica zatvorena, demonstranti su se sukobili sa policijom koja je koristila palice, a nekoliko osoba je privedeno. Oni su zatim izašli na ulice.

Zatim su se okupili ispred policijske stanice i uperili lasere u policiju. Kasnije su zapalili gomilu plastičnih kutija. Interventna policija ih je rasterala biber sprejom.

Vlasti su preporučile putnicima koji imaju let da dođu na aerodrom mnogo ranije.Aerodrom u Hong Kongu, osmi najprometniji na svetu, bio je česta meta protesta.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Mnogi su to videli kao ugrožavanje autonomije Hongkonga.

Demonstranti traže ostavku šefice vlade Hongkonga Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju protesta.

 

U Hongkongu raspoređivanje policije zbog protesta

Veliki broj policijskih snaga raspoređeno je danas u Hongkongu u pokušaju sprečavanja prodemokratskih demonstranata da ponovo ugroze rad aerodroma.

Vlasti su preporučile putnicima koji imaju let da dođu na aerodrom mnogo ranije.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Demonstranti traže ostavku čefice vlade Hongkonga Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju protesta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side