U Hongkongu otvoren kineski biro za nacionalnu bezbednost
08.07.2020 Hongkong

U Hongkongu otvoren kineski biro za nacionalnu bezbednost

U Hongkongu otvoren kineski biro za nacionalnu bezbednost Foto: Beta/AP/Kin Cheung
Kina je danas otvorila biro u Hongkongu koji će istraživati i procesuirati krivična dela koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

 

žUz visoke mere bezbednosti otvaranju su prisustvovali predsednica vlade Hongkonga Keri Lam i zvaničnici Komunističke partije Kine.

Nakon ceremonije podizanja zastave, Lam je otkrila ploču s nazivom biroa.

Pre nešto više od nedelju dana Kina je usvojila novi kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu zbog čega je centralna vlada kritikovana da narušava autonomiju tog finansijskog centra.

Taj zakon je reakcija Pekinga na ogromne demonstracije 2019. u toj kineskoj autonomnoj teritoriji protiv uticaja centralnih vlasti, na kojima je bilo nasilja, vandalizma i koje su ojačale separatističku struju te teritorije.

Zakonom o nacionalnoj bezbednosti zabranjeno je sve što se smatra secesionističkim, subverzivnim ili terorističkim aktivnostima, a zabranjeno je i strano mešanje u unutrašnje stvari Kine.

Kritičari smatraju da je ovaj zakon napad na princip "jedna zemlja, dva sistema", u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

Društvene mreže kao što su Fejsbuk, Vacap, Telegram, Gugl, TikTok i Tviter saopštile da više neće odgovarati na zahteve vlasti Hongkonga da im dostavljaju informacije o svojim korisnicima zbog poštovanja slobode izražavanja.

Prema članu 43 novog zakona, policija može svim kompanijama koje su pružaoci multimedijalnih i komunikacionih usluga da naredi da ukone poruku ili sadržaj "koji ugrožava nacionalnu bezbednost ili će dovesti do delovanja koje će ugroziti nacionalnu bezbednost".

Oni koji odbiju da to urade mogu se suočiti sa kaznama u iznosu od oko 12.000 dolara ili zatvorskim kaznama do šest meseci.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side