U Gruziji na protestima povređeno više od 200 osoba
21.06.2019 Talibisi

U Gruziji na protestima povređeno više od 200 osoba

U Gruziji na protestima povređeno više od 200 osoba Foto: Beta / AP
Više od 200 osoba je povređeno e na demonstarcijama u Tbilisiju nakon što je policija koristila gumene metke, suzavac i vodene topove protiv demonstranata pred zgradom parlamenta u kojojo je govorio ruski poslanik, a polovina povređenih je još uvek u bolnici, izjavio je danas visoki funkcioner za zdravstvo.

Nezadovoljstvo zbog prisustva ruske delegacije preraslo je sinoć u ulične nerede tokom obraćanja ruskog poslanika Sergeja Gavrila, člana Komunističke partije, u okviru godišnjeg sastanka međuparlamentarne skupštine pravoslavnih zemalja.

On je, u izjavi na ruskoj državnoj televiziji za sukobe okrivio "radikalne grupe" koje su pokušale da izvedu "državni udar" i odbacio je navode se bori na strani separatista u Abhaziji, insistirajući da je tamo bio samo u "humanitarnim misijama".

Predsednca Salome Zarubašvili prekinuo je posetu Belorusiju kako bi pokušala da reši krizu u glavnom gradu.

Premijer Mamuka Bahtadže okrivio je opozicione lidere da su oteli građanske proteste i rekao da su "lideri destruktivne opozicije prekršili zakon i Ustav".

Gruzijska opozicija pozvala je na novi protest večeras ispred parlamenta.

Ruski zvaničnici okrivili su gruzijske političare da pokušavaju da potkopaju poboljšanje odnosa dve države, a Kremlj je sinoćne događaje nazvao nazvao anti-ruskom "provokacijom".

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008. oko gruzijskih otcepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

Dve zemlje prekinule su diplomatske odnose nakon rata, ali su posljednjih godina preuzele korake za obnavljanje odnosa. Gruzija je ukinula vize za ruske posetioce, a Rusija je ukinula zabranu uvoza gruzijskog vina.

Međutim, animozitet prema Rusiji još uvek je jak zato što Kremlj podržava dve separatističke vlade, kao i zbog ruskog finansiranja i naoružavanja separatističkih grupa u tim regionima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.06.2019, 14:14h eks

    Ne prestaju aktivnosti CIA-NATO na "uvodjenju demokratije" . Sve slično smo već videli mnogo puta. Recept i metod je ostao isti.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side