U Francuskoj za danas najavljeni skupovi pokreta Žuti prsluci
16.05.2020 Beograd

U Francuskoj za danas najavljeni skupovi pokreta Žuti prsluci

U Francuskoj za danas najavljeni skupovi pokreta Žuti prsluci Foto: AP/Michel Euler
U Francuskoj su za danas, prvog vikenda od ukidanja mera karantina uvedenih zbog koronavirusa, najavljeni skupovi pokreta "Žuti prsluci" koji su prekinuti zbog zabrane kretanja, prenosi tamošnji mediji.


List Figaro prenosi da se ne zna kakav će biti odziv građana, a lokalne vlasti u Tuluzu, Lionu i Monpeljeu su zabranile okupljanja.

Jedan od lidera pokreta "Žuti prsluci" Žerom Rodigrez pozvao je građane na skupove i dodao da u društvu "već dva meseca vlada frustracija".

"Mnogi govore da su spremni da se međusobno podržavaju, da idu na posao, a što ne bismo mogli to da uradimo i da protestujemo", rekao je Rodrigez.

Međutim, drugi predstavnik pokreta Fransoa Bulo sumnja u veliki odziv građana jer je to prvi vikend od ukidanja karantina i dodaje da ljudi tek izlaze iz perioda koji je za mnoge bio finansijski veoma težak.

Bulo je rekao da se očekuje talas nezadovoljstva u Francuskoj i da će skupovi Žutih prsluka biti samo deo toga.

U Francuskoj je pre epidemije bio štrajk železnice zbog najavljene reforme penzija, kao i redovni nedeljni protesti "Žutih prsluka" čija su okupljanja počela još u novembru 2018. godine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side