U Francuskoj otkriveno divlje kliničko ispitivanje o Parkinsonu i Alćajmeru
20.09.2019 Beograd

U Francuskoj otkriveno divlje kliničko ispitivanje o Parkinsonu i Alćajmeru

U Francuskoj otkriveno divlje kliničko ispitivanje o Parkinsonu i Alćajmeru Foto: Pixabay
Francuska agencija za lekove saopštila je danas da je u jednom manastiru van zakonskih okvira otkriveno kliničko ispitavanje dva molekula na 350 pacijenata Parkinsonove i Alćajmerove bolesti, preneli su francuski mediji.

Agencija je dodala da je to nezakonito ispitivanje vodila organizacija Fond Žozefa, čiji je potpredsednik lekar Anri Žoaje, kojeg francuska medicinska zajednica osporava, posebno zbog njegovih stavova protiv davanja vakcina.

Ministarka zdravlja Anjes Bizen izjavila je da je pokrenuta istraga i da je ceo slučaj predat tužilaštvu.

Žoaje je u izjavi Frans presu rekao da nije u pitanju kliničko ispitivanje već naučna studija pre kliničkog ispitivanja. Za to ispitavanje će podneti zahtev do kraja godine.

Eksperiment se odnosio na stavljanje flastera sa dva molekula pod nazivom - valentonin i 6-metoksi-harmalan, u nadi lečenja nekoliko neuroloških oboljenja kao što su poremećaji sna, Parkinsonova i Alćajmerova bolest.

Prema navodima stručnjaka, ti molekuli su bliski melatoninu, hormonu koji se često daje pacijentima za bolji san, ali se ne preporučuje određenim pacijentima zbog neželjenih efekata.

Međutim, Agencija za lekove navodi da se još ništa ne zna o kvalitetu, efektima i toleranciji tih molekula i da nije isključena mogućnost rizika po zdravlje učesnika ispitivanja.

Ministarstvo zdravlja je pozvalo pacijente na tom ispitivanju da se odmah obrate svojim lekarima, pošto kruže glasine da su oni tokom tog ispitivanja zamoljeni da ništa ne govore svojim redovnim lekarima.

Manastir u kojem su bila ispitivanja se nalazi kod Poatijea na zapadu Francuske.

Oni koji sprovode klinička ispitivanja bez dozvole mogu da dobiju novčanu kaznu od 15.000 evra i godinu dana zatvora, a ukoliko se utvrdi da je pacijentima bilo ugroženo zdravlje kazne mogu biti veće.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja