U Češkoj naglo raste broj umrlih i hospitalizovanih zbog kovid-19
28.09.2020 Beograd

U Češkoj naglo raste broj umrlih i hospitalizovanih zbog kovid-19

U Češkoj naglo raste broj umrlih i hospitalizovanih zbog kovid-19 Foto: pixabay.com
U Češkoj poslednjih dana naglo raste broj ljudi obolelih od kovid-19 sa težim simptomima koji iziskuju smeštaj u bolnici kao i broj umrlih.

Prema jutrošnjim podacima, broj hospitalizovanih od početka septembra je petostruko uvećan, na 802, dok je gotovo petostruko, na 181, povećan i broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega ili respirator.

U poslednja 24 časa u zemlji je zabeleženo novih 1.305 pozitivnih na koronavirus, što je treći najveći dnevni priraštaj za neradni dan nedelju i tokom vikenda kada se testira manje, pa je i manje otkrivenih slučajeva, najnoviji su podaci češkog Ministarstva zdravlja, koji ih objavljuje svaki dan u ponoć.

Iako druga po broju novozaraženih u poslednji 14 dana, Češka je sve do sredine septembra kada je počeo da raste naglo i broj preminulih, bila treća najbolja u Evropi po malom broj preminulih na milion stanovnika ali kako se epidemija otrgla kontroli i taj broj se ubrzano povećava.

Broj preminulih od početka pandemije dostigao je sada 606 od ukupno 64.957 pozitivnih slučajeva počev od marta, dok je 31.268 ozdravilo a aktivna su danas 32.723 slučaja.

Novi ministar zdravlja, u proleće lice uspešnog suzbijanja epidemije COVID19 u Češkoj, virusolog Roman Primula će sredinom sedmice uvesti nove mere sa još većim restrikcijama za okupljanja u slobodno vreme kada uz izuzetke na njima može da se okupi maksimalno 20 ljudi.

"Važno je da smanjimo reprodukcioni broj R koji je sada 1,29. Moramo da uvedemo takve mere koje su u stanju da smanje taj broj ispod jedan. U suprotnom ćemo imati oko 2.000 do 3.000 zaraženih stalno a to je jednostavno neprihvatljivo", kazao je u nedelju televiziji TV Prima ministar Primula.

Ministar takođe planira da se promeni sistem namene ležajeva u bolnicama, pošto sa porastom broja zaraženih na po skoro 3.000 dnevno počinju da se pune i kapaciteti u bolnicama izdvojenim za pacijente sa virusom korona, posebno u Pragu gde je ostalo slobodno svega oko 10 odsto tzv. kovid-19 ležajeva.

"Mi imamo u bolnicama niz socijalnih pacijenata koji bi trebalo da budu drugde a ne na mestima akutne nege. Kod kovid-19 to je punih 40 odsto pacijenata. Treba tražiti način da se ti pacijenti prebace, recimo u nekim bolnicama u paviljone koji se ne koriste", rekao je Primula.

U češkim bolnicama izdvojeno je oko 4.800 mesta za pacijenta zaražene virusom korona, od toga oko 1.000 na intenzivnoj nezi sa respiratorima a problem je najčešće što pacijenti kojima više nije potrebna bolnička nega ne mogu da se vrate u domove za stare dok nisu potpuno izlečeni. Mnoge porodice odbijaju da prime natrag svog obolelog člana na kućni oporavak dokle god ne prođe karantin.

Predsednik Miloš Zeman pozvao je tokom vikenda Čehe da poštuju mere koje uvodi stručni epidemiološki tim na čelu sa ministrom zdravlja Primulom i da ne slušaju mišljenja amatera koji ništa nisu studirali niti imaju kakvu praksu a kojih je puno u medijima i na društvenim mrežama.

"Trebalo bi da idu da im izmere koeficijent inteligencije", osudio je predsednik Zeman u intervjuu privatnom radiju Frekvence 1 nekoliko stotina demonstranata koji su tokom vikenda protestovali protiv obaveze da u zatvorenim prostorijama i javnom prevozu, uključujući tu i taksi moraju da nose zaštitne maske.

Tome da se epidemija virusa korona u Češkoj otrgne u septembru kontroli, po oceni stručnjaka, doprinelo je i to što je krajem avgusta lično premijer Andrej Babiš intervenisao i minirao odluku tadašnjeg ministra zdravlja Adama Vojteha da se pooštre mere i delimično vrati obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru. To je, kako je ukazano, među Česima nakon popuštanja mera tokom leta bilo nepopularno, ali početkom oktobra su u zemlji regionalni izbori i dopunski izbori Senat češkog parlamenta.

Mere su na kraju ipak morale da budu pooštrene i to više nego što je planirao Vojteh, maske su se vratile ali sa zakašnjenjem od desetak dana, kada je broj novozaraženih počeo da prelazi 2.000 pa čak i 3.000 dnevno, a nekoliko zemalja Evropske unije Češku ili makar grad Prag stavilo je na spisak "crvenih" zemalja, odnosno epidemiološki rizičnih zemalja. 

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side