U Brazilu u 24 časa umrlo više od 1.000 ljudi
20.05.2020 Rio de Žaniro

U Brazilu u 24 časa umrlo više od 1.000 ljudi

U Brazilu u 24 časa umrlo više od 1.000 ljudi Foto: Beta/AP/Silvia Izquierdo
Brazil je prvi put prešao broj od 1.000 umrlih od koronavirusa u jednom danu, sa prijavljenim 1.179 umrlih u poslednja 24 časa čime je ukupan broj dostigao 17.971, saopštilo je sinoć Ministarstvo zdravlja.

 


U zemlji od 210 miliona stanovnika registrovano je 271.628 zaraženih koronavirusom, a do sada je maksimalni dnevni broj umrlih bio 881, zabeležen 12. maja.

Broj novozaraženih u poslednja 24 časa je 17.408, navelo je ministarstvo.

Ukoliko se ovaj trend rasta broja umrlih potvrdi narednih dana Brazil, najteže pogođena zemlja koronavirusom u Latinskoj Americi, ući će u fazu ubrzavanja pandemije, čiji vrhunac stručnjaci predviđaju tek za početak juna.

Brazil je u ponedeljak postao treća zemlja na svetu po broju zaraženih koronavirusom - iza SAD i Rusije, skočivši sa dosadašnjeg šestog mesta te liste.

Naučna zajednica ocenjuje da su brojke ministarstva daleko niže od stvarnih, čak možda 15 puta pošto se u zemlji i dalje radi vrlo malo testova za koronavirus.

Odelenja intenzivne nege u bolnicama u državama Sao Paulo, Rio de Žaneiro, Seara, Amazonas i Pernambuk su vrlo blizu potpuno popunjenih kapaciteta.

Samo u Sao Paulu, ekonomskom centru Brazila sa 46 miliona stanovnika, zabeležen je 5.147 smrtni slučaj, što je gotovo trećina od ukupnog broja umrlih u celoj zemlji, a 66.000 je zaraženo.

Država Rio de Žaneiro druga je po broju umrlih sa ukupno 3.079 umrlih. Te dve države su proglasile izolaciju stanovništva ali bez predviđenih kaznenih mera.

Predsednik države Žair Bolsonaro je u otvorenom sukobu sa guvernerima većine od 27 država i stalno poziva na nastavak rada zaposlenih da bi se sačuvala privreda zemlje kojoj preti teška recesija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side