U Belorusiji uhapšena 32 ruska državljana osumnjičena za destabilizaciju zemlje
29.07.2020 Beograd

U Belorusiji uhapšena 32 ruska državljana osumnjičena za destabilizaciju zemlje

U Belorusiji uhapšena 32 ruska državljana osumnjičena za destabilizaciju zemlje Foto: pixabay.com
Beloruske vlasti saopštile su danas da su uhapsile 32 "ruska borca" privatne oružane grupe Vagner, poznate kao bliske Kremlju, jer su osumnjičeni za "destabilizaciju" zemlje pred predsedničke izbore zakazane 9. avgusta.

Tamošnji mediji preneli su da su hapšenja sprovedena posle saznanja da je u Belorusiju stigla grupa od "200 boraca u cilju da destabilizuju situaciju tokom predizborne kampanje".

Mediji su dodali da su uhapšeni privukli pažnju osoblju hotela gde su odseli jer se nisu ponašali kao turisti, i oblačili se u vojnom stilu. Dodaje sa da nisu pili alkohol i da nisu odlazili na zabave.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se kandidovao na predstojećim izborima, izjavio je danas da od Rusije traži objašnjenja.

Lukašenko je rekao da su uhapšeni saslušani a pošto su ruski državljani treba odmah pitati ruske nadležne organe da objasne šta se dešava.

Odnosi Rusije i Belorusije tradicionalno su dobri ali se periodično javljaju napetosti posebno zbog pitanja energetike. Međutim, Lukašenko poslednjih meseci optužuje Moskvu da želi Belorusiju da pretvori u vazala i da manipuliše predsedničkim izborima.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja