13.03.2018 Vašington

U Beloj kući počela konferencija o situaciji u Gazi bez Palestinaca

U Beloj kući počela konferencija o situaciji u Gazi bez Palestinaca Foto: pixabay
Predstavnici 19 zemalja, uključujući Izrael, okupili su se danas u Beloj kući na konferenciji o teškoj ekonomskoj situaciji u pojasu Gaze.

Skup je počeo samo nekoliko sati nakon napada na konvoj u kome je bio palestinski premijer Rami Hamdalah. On je putovao sa druge palestinske teritorije na Zapadnoj obali preko Izraela na otvaranje postrojenja za prečišćavanje vode.

Konferencija se održava bez prisustva zvaničnih predstavnika Palestinske uprave koja je bojkotuje. Arapske zemlje Egipat, Katar, Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali svoje predstavnike, navode izraelski mediji.

Prisutni su i predstavnici Evropske unije u Ujedinjenh nacija, kao i izraelski general major Joav Mordehaj, zadužen za vladine akcije na palestinskim teritorijama.

Specijani izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Džejson Grinblat je na početku konferencije izrazio žaljenje što nema predstavnika Palestinske uprave.

"Ovo nije o politici. Ovo je o zdravlju, bezbednosti i sreći naroda Gaze i svih Palestinaca, Izraelaca i Egipćana", rekao je Grinblat najavivši da će se diskusije usredsrediti na pronalaženje praktičnih rešenja za probleme sa kojima se Gaza suočava.

Trampov izaslanik je takođe osudio napad na premijera Hamdalaha, odnosno eksploziju kraj konvoja vozila u kome se nalazio. Hamdalah nije povređen u tom incidentu.

"Premijer je bio u Gazi da inauguriše fabriku za prečišćavanje otpadnih voda koju su neki od vas međunarodnih donatora finansirali da se poboljša zdravlje naroda Gaze. Ovaj napad još jednom demonstrira da je Hamas potpuno nespreman da vlada Gazom", ocenio je Grinblat, naglasivši da uprava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u kojoj dominara njegova organizacija Fatah ima legitimnu ulogu da odigra u Gazi.

Pojas Gaze je pod pojačanom blokadom Izraela i Egipta otkako su hamasovci 2007. godine silom preuzeli kontrolu nad tom palestinskom teritorijom na obali Sredozemnog mora, pobedivši snage lojalne rivalskom Fatahu.

Svi pokašji pomirenja Hamasa i Fataha nisu urodili plodom. Jedino je na osnovu sporazuma o pomirenju postignutom u Kairu u oktobru Hamas predao Palestinskoj upravi kontrolu nad graničnim prelazima u novembru. Međutim, od tada nije bilo nastavka pregovora. Današnji incident ih je nesumnjivo još više udaljio.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side