U Beču održan drugi protest protiv rasizma
05.06.2020 Beograd

U Beču održan drugi protest protiv rasizma

U Beču održan drugi protest protiv rasizma Foto: Beta / AP
Nekoliko hiljada ljudi okupilo se večeras u Beču u znak podrške protestima širom sveta protiv rasizma posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja.

Skup je održan ispred američke ambasade u glavnom gradu Austrije, a okupljeni, pretežno mladi, nosili su plakate sa natpisom "Promena dolazi".

To je drugi protest protiv rasizma, ali sa znatno manjim brojem ljudi. Na protestu u četvrtak bilo je oko 50.000 demonstranata.

Jedna učesnica protesta je rekla da crnci govore o rasizmu među sobom, ali veoma retko sa belcima, jer crnci stiču utisak da im belci ne veruju.

Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen pozvao je danas da se "saslušaju žrtve rasne diskriminacije".

Savet Evrope je ove nedelje u izveštaju naveo da u Austriji postoji "govor koji sve više naginje ksenofobiji" i dodao da postoje naznake o policijskom "etničkom profilisanju" posebno prema zajednicama muslimana i crnaca.

U Austriji se retko javno raspravlja o policijskoj brutalnosti. Prošle godine je pokrenuta istraga o mogućoj prekomernoj upotrebi policijske sile na jednom protestu na kojem su se demonstranti žalili na političku inertnost prema klimatskim promenama.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side