31.08.2017 Koks-Bazar

U Bangladešu nađeno 26 tela žena i dece

U Bangladešu nađeno 26 tela žena i dece Foto: Beta/AP
Obalska straža Bangladeša pronašla je tela 26 pripadnika muslimanskog naroda Rohindža, među kojima više dece, koji su nastradali kada su im tri čamca potonula u reci dok su bežali od nasilja u susednom Mjanmaru, saopštili su danas zvaničnici novi bilans.

Tela petnaestoro dece i 11 žena nađeno je u reci Naf, nakon što su se najmanje tri čamca prevrnula u sredu, rekli su zvaničnici.

Zvaničnici su međutim dodali da za sada nije poznato koliko ljudi je bilo u čamcima.

Najmanje 18.500 članova te progonjane muslimanske manjine našlo je utočište u Bangladešu poslednjih nedelju dana zbog obnavljanja sukoba između vojske u Mjanmaru i pobunjenika.

U tim sukobima poginulo je više od stotinu ljudi.

Mnoge Rohindže pokušavaju da beže čamcima preko reke Naf koja čini prirodnu granicu između Mjanmara i juga Bangladeša. Ta reka može biti posebno nemirna u sadašnjem monsunskom periodu u Južnoj Aziji.

Više od 400.000 Rohindža ;izbeglica već se nalazi u Bangladešu, gde su pobegli od ranijih talasa nasilja u Mjanmaru. Bangladeš, većinski muslimanska zemja ne gleda blagonaklono na te dolaske i zatvorio je svoju granicu za njih.

Vlasti 90 odsto budističkog Mjanmara Rohindže smatraju strancima, i oni su apatridi iako neki žive u toj zemlji generacijama. Oni nemaju pristup tržištu rada, školama, bolnicama a rast budističkog nacionalizma poslednjih godina pothranjuje neprijateljsko raspoloženje prema njima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side