Tužilaštvo Venecuele: Gvaido povezan s krivičnim delima
18.06.2019 Karakas

Tužilaštvo Venecuele: Gvaido povezan s krivičnim delima

Tužilaštvo Venecuele: Gvaido povezan s krivičnim delima Foto: Beta, AP
Glavni tužilac Venecuele Tarek Vilijam Sab optužio je danas lidera opozicije Huana Gvaida da je tvorac navodne korupcijske šeme, povezane s njegovim pozivom vojsci da otkaže poslušnost socijalističkom predsedniku Nikolasu Maduru.

Sab je rekao da tužilaštvo istražuje dva Gvaidova diplomatska predstavnika, optužena za krađu novca i falsifikovanje hotelskih računa u februaru, dok su pomagali venecuelanskim vojnicima da prebegnu u Kolumbiju, pod Gvaidovim vođstvom.

Kazao je i da je taj slučaj dokaz da je Gvaido na čelu "korupcijske mafije" i da mu se ne može verovati.

"Uz podršku SAD i stranih vlada, Gvaido ne samo da je uzurpirao mesto predsednika države, već je i šef tih razbojnika koji su ukrali novac svih Venecuelanaca", rekao je Sab na državnoj televiziji.

Gvaido, predsednik parlamenta u kojem opozicija ima većinu, u januaru je pokrenuo kampanju za zbacivanje Madura s vlasti. Podržan od SAD i desetina drugih država, Gvaido tvrdi da je on lider Venecuele, a da je Madurova vlast nelegitimna zbog krađe prošlogodišnjih izbora.

Gvaido je juče naredio da bude sprovedena istraga o iznetim optužbama i zatražio je pomoć kolumbijskih vlasti, gde su navodna krivična dela izvršena.

Navodna krivična dela izvršena su kada su se stotine venecuelanskih vojnika odazvale pozivu opozicije da napuste svoje položaje u vreme kada je Gvaido pokušao da prebaci američku pomoć iz Kolumbije i Brazila u Venecuelu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side