12.09.2017 Barselona

Tužilaštvo naložilo policiji da spreči referendum u Kataloniji

Tužilaštvo naložilo policiji da spreči referendum u Kataloniji Foto: Beta/AP
Katalonsko tužilaštvo naložilo je danas svim policijskim snaga te španske provincije da spreče održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije koje je zakazala regionalna vlada uprkos zabrani.

Tužilaštvo se obratilo "svim policijskim jedinicama", Civilnoj gardi, nacionalnoj i regionalnoj policiji da deluju protiv katalonskih vlasti u sprečavanju referenduma zakazanog za 1. oktobar.

"Policijski zvaničnici treba da preduzmu neophodne mere i zaplene sve što je namenjeno pripremi i organizovanju nezakonitog referenduma", navodi se u saopštenju tužilaštva i dodaje da treba zapleniti sve izborne materijale, kao što su glasačke kutije ili listići.

Tužilaštvo je takođe zatražilo zatvaranje sajta na kojem se promoviše referendum dok su mediji pozvani da ne emituju reklame i sve povezano s tim glasanjem.

Predsednik regionalne vlade Katalonije Karles Pućdemon izjavio je prošle nedelje da je odlučan u organizovanju referenduma o nezavisnosti od Španije i pored zabrane.

Tužilaštvo je najavilo krivične postupke protiv Pućdemona i drugih članova katalonske vlade zbog neposlušnosti, što je delo za koje može da se dobije do osam godina zatvora.

Ustavni sud Španije preventivno je suspendovao poziv na referendum o nezavisnosti regiona Katalonije pošto je usvojio žalbu centralne vlasti u Madridu.

Taj potez bio je očekivan pošto je španski premijer Marijano Rahoj rekao da vlada pokušava da obori i kontroverzni zakon koji treba da legitimiše glasanje o nezavisnosti Katalonije i dekret katalonske vlade kojim se birači pozivaju na referendum 1. oktobra.

Za nezavisnost 2014. godine izjasnilo se 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, takođe održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side