Tužilac Smit najavio prve optužnice u sudu za zločine OVK, imenovan sudija koji će ih razmotriti
24.02.2020 Hag/Beograd

Tužilac Smit najavio prve optužnice u sudu za zločine OVK, imenovan sudija koji će ih razmotriti

Tužilac Smit najavio prve optužnice u sudu za zločine OVK, imenovan sudija koji će ih razmotriti Foto: Freeimg
Glavni tužilac suda za zločine OVK Džek Smit (Jack Smith) najavio je podizanje prvih optužnica, a predsednica tog suda Ekaterina Trendafilova imenovala je pretprocesnog sudiju čiji je zadatak da optužnice razmotri i potvrdi, saopšteno je danas iz sedišta tog suda u Hagu.

Optužnice će, prema saopštenju, dok ih sudija ne potvrdi, ostati zapečaćene.

"Tužilac je obavestio predsednicu...o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima (zvaničan naziv suda) i zatražio je da, u skladu sa zakonom, bude imenovan pretprocesni sudija", piše u saopštenju suda.

Predsednica Trendafilova je, po saopštenju, potom, "postavila pretprocesnog sudiju....koji će pregledati optužnice koje će podneti specijalni tužilac. Sadržaj optužnica ostaće poverljiv, sve dok ih pretprocesni sudija ne bude potvrdio".

Tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu" iz 2011. godine.

Sud za zločine OVK, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za "zločine započete ili počinjene na Kosovu" od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope...od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti (Dick Marty) pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson (Clint Williamson).

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side