18.09.2018 London

Tusk: U novembru moguć vanredni samit EU o Bregzitu

Tusk: U novembru moguć vanredni samit EU o Bregzitu Foto: Beta, AP
Vanredni samit Evropske unije (EU) posvećen istupanju Velike Britanije iz članstva u Uniji možda će biti neophodan u novembru kako bi se na vreme postigao sporazum o razlazu dve strane, ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk u danas upućenom pismu članicama EU.

Dvodnevni neformalni samit 28 šefova država i vlada EU počinje sutra u Salcburgu gde će se razmatrati završna faza pregovora o Bregzitu i mogućnost organizovanja još jednog samita u novembru, naveo je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta podsetio je da sporazum treba da bude postignut na vreme kako bi Velika Britanija mogla, kao što je predviđeno, da napusti Uniju u martu 2019. godine.

"Želim da na samitu u Salcburgu razmotrimo tok pregovora i govorimo o narednoj etapi", rekao je Tusk i dodao da je neophodno postići "zajedničku viziju" o budućim trgovinskim vezama dve strane, kao i dogovor o granici sa Irskom.

Tusk je dodao da je "na žalost još moguć scenario bez dogovora" navodeći da će EU odgovorno delovati da se "spreči katastrofa".

Na samitu u austrijskom gradu će pored Bregzita biti reči i o migrantskom pitanju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side