06.10.2018 | 16:00h ► 21:08h Varšava

Tusk poziva Poljake da rešavaju sporove dijalogom kao Vučić i Tači

Tusk poziva Poljake da rešavaju sporove dijalogom kao Vučić i Tači Foto: Beta/AP/Richard Drew
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je danas u Krakovu na poljske političare da prestanu da dovode političke sporove do krajnosti i mržnje i kao primer za ugled naveo predsednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.


"Čudesno je to da sam na Kosovu i vidim kako predsednik Srbije i predsednik Kosova pružaju ruku jedan drugom i razgovaraju o pitanjima koja su obično uzrok ratova u tom regionu. I znate, nijedan od njih dve sedmice nije morao da se pravda zašto su seli jedan do drugog", kazao je Tusk na konferenciji Uloga Katoličke crkve u evropskoj integraciji.

On je upozorio poljske vlasti i opoziciju da na njima leži odgovornost da naredna pokoljenja ne žive u zemlji sa dubljim podelama od onih u balkanskim državama, prenela je poljska televizija TVN24.

"Lekcija Drugog svetskog rata pokazuje jedno. Nema integrisane Evrope, bezbedne Evrope, bezbedne Poljske u Evropi bez elementarnog pomirenja. Ne bi bilo EU da Francuzi i Nemci nisu počeli da razgovaraju posle iskustva dva rata. Pomirenje je uslov bez kojeg ne može da se održi Evropa u ovom obliku", kazao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je upozorio da su podele u Poljskoj sada tako duboke da prevazilaze sve druge u Evropi.

"Nisam u stanju da prihvatim, da razumem zašto oštrina podela u Poljskoj daleko iskoračuje preko onog što gledam u Evropi. Zašto politički spor kod nas mora da označava mržnju i prezir. To je vidljivo ne samo u političkoj ravni, već i među ljudima. To uništava", rekao je Tusk.

Tusk, dugogodišnji bivši poljski premijer čija je liberalna Građanska platforma od jeseni 2015. godine u opoziciji, apelovao je na poljske političare da na Dan nezavisnosti 11. novembra manifestuju ne neiskreno prijateljstvo, već samo da su u stanju da tog dana razmišljaju o perspektivi zajedničke domovine Poljaka narednog stoleća.

Primer Vučića i Tačija Tusk je između ostalog naveo i zbog skandala povodom snimka njega i poljskog predsednika Andžeja Dude na kojem se vidi kako su njih dvojica nedavno u Ujedinjenim nacijama kratili vreme privatnim razgovorom i šalama.

Duda je posle toga dve nedelje morao da se pravda zašto uopšte sedi pored Tuska, bivšeg lidera poljske opozicije, zašto veselo pričaju i smeju se, a na kraju je morao da oda i o čemu su privatno razgovarali.

 

Tusk: Sporazum o Bregzitu možda ove godine

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da postoji šansa da preliminarni sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU bude potpisan ove godine.

Tusk je naveo da će na samitu EU 17. oktobra i London i Brisel pokušati da privedu kraju debate ili makar da približe svoje pozicije. Ako bude neophodno, u novembru bi mogao biti održan novi sastanak posvećen Bregzitu.

On je rekao da veruje da postoji "šansa da dogovor može biti postignut pre kraja godine" i izrazio nadu da će uslovi doprineti minimiziranju "gubitaka" na obe strane. Tusk je boravio u Krakovu, gde se obratio konferenciji o ulozi Katoličke crkve u procesima evrointegracija.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side